Renault, Nissan i Mitsubishi mijenjaju partnerstvo kako bi opstali

Podijeli

Proizvođači automobila Renault, Nissan Motor i Mitsubishi odlučili su raspodijeliti proizvodnju po regionima i tipovima vozila kako bi smanjili troškove i lakše prebrodili krizu prouzrokovanu pandemijom korona virusa.

Tri automobilske kompanije pokušavaju stabilizovati poslovanje u vrijeme pandemije koja ih je zatekla u pregovorima o promjeni načina saradnje nakon hapšenja bivšeg predsjednika i glavnog arhitekte, Carlosa Ghosna 2018. godine.

Cilj im je smanjiti troškove raspodjelom proizvodnje po geografskom i hijerarhijskom principu, prema kojem će u svakom regionu jedna od tri kompanije upravljati proizvodnjom određenog tipa vozila a druge će joj biti podređene, prenosi SEEbiz.

Nissan će tako igrati glavnu ulogu u Japanu, Kini i Sjevernoj Americi, Renault u Europi, Rusiji, Južnoj Americi i sjevernoj Africi a Mitsubishi u jugoistočnoj Aziji i Okeaniji.

U zajedničkom saopštenju navode da do 2025. namjeravaju na tom principu organizovati gotovo polovinu proizvodnje koja bi im trebala omogućiti smanjenje ulaganja po modelu do 40 odsto.

Izvršni direktori rekli su da će biti više usmjereni na učinkovitu proizvodnju modela nego na količinu i očekuju da će se do 2025. broj proizvedenih vozila smanjiti za 20 odsto.