Španija očekuje pomoć iz EU fonda

Podijeli

Španska Vlada priprema plan investicija vrijedan 150 milijardi eura za pomoć oporavku privrede od posljedica panedemije korona virusa, izjavio je premijer Pedro Sančez.

Plan će se finansirati sredstvima Evropske unije, objasnio je Sančez, aludirajući na fond EU za pomoć privredama i sektorima najteže pogođenim krizom, prenio je Rojters.

– Biće to plan državnih investicija u kojem će biti mobilisana i sredstva iz privatnih izvora – dodao je premijer u obraćanju iz Vlade.

Evropska komisija predložila je da fond za oporavak bude vrijedan 750 milijardi eura i da se dio novca isplaćuje u obliku bespovratne pomoći, a dio kroz povoljne kredite.

Predlog još moraju da odobre čelnici članica EU, koji će o njemu raspravljati na samitu 17. i 18. jula, podsjeća Rojters.

Dogovor još nije postignut zbog prigovora fiskalno konzervativnih članica, uključujući Austriju i Holandiju, dodaje britanska agencija.

Španija bi trebalo da bude među zemljama koje će dobiti izdašnu podršku, oko 140 milijardi eura kredita i bespovratne pomoći, piše Reuters.