Turuzmu će trebati više godina da se oporavi

Podijeli

Najveći negativni efekti kovida-19 odraziće se na turizam, jer je riječ o višestrukoj krizi koja se tiče i zdravstva i ekonomije i politike i međuljudskih odnosa. Turizam je na koljenima i stručnjaci predviđaju da će trebati više godina da se oporavi, ocijenila je u razgovoru za Pobjedu Aleksandra Gardašević-Slavuljica, novoimenovana regionalna predsjednica Rebuilding.travela za Balkan i dodala da nacionalni turizam i svaki pojedinačni biznis moraju da se aktiviraju, a ne samo da očekuju subvencije.

Rebuilding.travel je međunarodna turistička organizacija koja je osnovana u januaru radi suočavanja sa izazovima u oblasti turizma, prije svega hotelijerstva i avio-saobraćaja, što su stradali usljed pandemije. Članovi organizacije su turistički eksperti, ministri, predstavnici nacionalnih turističkih organizacija, kao i akademici iz 117 zemalja.

Iz te organizacije je saopšteno da je imenovanje Crnogorke Aleksandre Gardašević-Slavuljice prvo sprovedeno regionalno imenovanje. Predstavljeno je 1. jula na onlajn konferenciji održanoj u prisustvu predstavnika 117 zemalja, a ozvaničeno je i objavom članka o Aleksandrinoj poslovnoj biografiji na prestižnom portalu, eTN – Global Travel Industry News koji prati aktuelnosti iz svijeta turizma i putovanja.

Govoreći o traženju rješenja za oporavak hotelijerstva i avio-saobraćaja, naša sagovornica naglašava da ne postoje jedinstvena rješenja, već svaka situacija, zemlja, hotel ili avio-kompanija, zahtijevaju specifičan set mjera oporavka, piše Pobjeda.

– Nijedna ekonomija niti biznis ne smiju dozvoliti da budu pasivni posmatrači i da ne učestvuju u procesu oporavka. Šansa nacionalnih ekonomija je da aktiviraju sve uspavane turističke aktere i uključe ih u promociju turizma i stvaranje održivog poslovnog ambijenta. Samo harmonizacijom aktivnosti stvara se povjerenje u destinaciju, servis, okruženje koje očekuje gosta. Čarobna riječ u ovoj situaciji je ,,povjerenje“, ali nećemo ga stvoriti ako pasivno iščekujemo da kovid-19 prođe, naglašava Gardašević-Slavuljica.

Ona zaključuje da ova funkcija za nju predstavlja izuzetan izazov, budući da Balkan ima ogroman turistički potencijal, ali nedostaje kapacitet u vidu stručnog kadra koji treba da pokaže da svaka kriza donosi mogućnosti.

Osnivač organizacije Rebuilding.travel, Jirgen Štejnmec rekao je za eTN – Global Travel Industry News da im je izuzetno zadovoljstvo da se sa Aleksandrom pozicioniraju na veoma značajno evropsko područje, kao što je Balkan.

– Oduševljeni smo što Aleksandra učestvuje u našoj mladoj inicijativi obnove turizma usljed pandemije kovid-19 – rekao je Štejnmec.

U tekstu na portalu eTN navedeno je da Gardašević-Slavuljica počasna konzulka Sejšela u Crnoj Gori, da ima veliko iskustvo u marketingu, korporativnim komunikacijama i ljudskim resursima, sprovođenim u zahtjevnim poslovnim ambijentima. Radila je u Montenegro erlajnzu, Vladi Sejšela, kao i mnogim stranim kompanijama, a sada se bavi konsaltingom i savjetovanjem menadžmenta iz oblasti turizma.

Preporukama i smjernicama do rješenja

Aleksandra Gardašević-Slavuljica kaže da joj predstavlja izuzetnu čast što su joj imenovanjem za predsjednicu Rebuilding.travela za Balkan povjerenje ukazali renomirani stručnjaci iz oblasti turizma, koji imaju višedecenijsko internacionalo iskustvo.

– Naši kontakti, sastanci, konferencije i konsultacije su svakodnevni, a digitalne forme komunikacije nam to omogućavaju. Jedinstvena je prilika razmjenjivati iskustva sa stručnjacima iz 117 zemalja, koje su članice Rebuilding.travela. Na nivou Borda direktora, a ja sam njihov pridruženi član, donosimo preporuke i gradimo smjernice u kom smislu treba razvijati turizam. Trudimo se da nađemo rješenja za oporavak hotelijerstva i avio-saobraćaja, rekla je Gardašević-Slavuljica.