Tesla priprema gradnju prve fabrike u Evropi, radna mjesta za 10.500 radnika

Podijeli

U Teslinoj fabrici u Njemačkoj, za koju se priprema gradilište u njemačkom Grunheideu, biće zaposleno 10.500 radnika a proizvodit će se, u punom kapacitetu, pola miliona automobila godišnje u smjenama, izvještava n-tv.

Izgradnja fabrike, koja bi trebalo da bude završena do jula 2021., još nije odobrena.

U Teslinoj prijavi za dobijanje dozvolu navode se različite informacije o broju zaposlenih u smjeni. Govori se i do 12.000 direktnih poslova. Prema podacima iz industrijskih krugova, između 3.000 i 3.500 zaposlenih će radit u jednoj smjeni, u tri smjene dnevno.

Tesla je očistila dio područja na vlastiti rizik i priprema se za izgradnju. Prijava za građevinsku dozvolu pokazuje da kompanija procjenjuje troškove izgradnje na oko milijardu eura. Ako se dobije odobrenje, građevinski radovi trebali bi trajati do marta 2021. godine. Početak rada je planiran za jul iste godine, prenosi Indikator.

Kritičari strahuju da će fabrika imati negativne posljedice na životnu sredniu. Do sada je zabileženo 373 prigovora. Do 3. septembra građani još uvijek mogu uložiti prigovore na zahtjev za odobrenje.

Glavni primjedbe zaštitnika životne sredine je da cijeli projekt ima pogrešno mjesto, odnosno da je riječ o području zaštite voda i zaštićenom krajoliku usred netaknute prirode.