Nekretnine u doba korone

Podijeli

Istraživanje RE/MAX Europe o uticaju pandemije COVID-19 na tržište nekretnina

  • Pandemija uticala na sve sektore tržišta; porodične kuće manje pogođene krizom nego stanovi u urbanim cjelinama
  • Većina evropskih tržišta se neće oporaviti do kraja godine

RE/MAX Europe, vodeća međunarodna kompanija u posredovanju nekretninama, sprovela je istraživanje o uticaju pandemije COVID-19 na evropsko tržište nekretnina. U istraživanju je učestvovalo više od 2,000 najuticajnijih RE/MAX agenata i brokera iz 27 zemalja Evrope.

Pojava novog koronavirusa poremetila je tržišta i dovela do nestabilnosti, straha od recesije, a broj nezaposlenih u Evropi je u sve većem porastu. „Ovo nije tipična ekonomska ili finansijska kriza. Većina evropskih tržišta se neće oporaviti do kraja godine. Ipak, tržište nekretnina je već mnogo puta odolijevalo krizama, a nekretnine i dalje ostaju dobra dugoročna investicija.“ – kaže Mladen Grgić, izvršni direktor kompanije RE/MAX Montenegro.

Stambene nekretnine su se pokazale otpornijim na novonastalu krizu, iako se očekuje pad njihovih cijena do 10% (prodaja), dok će sektor izdavanja proći bez većih promjena, osim na Malti, u Grčkoj, Slovačkoj, Sloveniji i Crnoj Gori gdje se očekuje pad cijena. Istraživanje pokazuje da su komercijalne nekretnine znatno pogođenije krizom. Zatvaranje ekonomije, pad turizma i sve veći prelazak na rad od kuće ostavili su veliki trag na komercijalni sektor. Prema rezultatima istraživanja očekuje se pad cijena ovog tipa nekretnina između 10 i 20% (izdavanje i prodaja), kao i 20% manje transakcija. Posebno su pogođeni hoteli i retail sektor, dok se očekuje porast cijena građevinskog zemljišta, naročito u Češkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Švajcarskoj, Izraelu, Rumuniji, Slovačkoj, Turskoj i Holandiji.

„Još uvijek je suviše rano da bismo mogli predvidjeti kada će se tržište nekretnina vratiti u stanje u kakvom je bilo prije pandemije, naročito zato što je situacija drugačija u svakoj zemlji. Ali, i sa padom cijena, nekretnine i dalje važe za siguran, dugoročan način ulaganja.“ – poručuju iz RE/MAX Montenegro.