Sakupljanjem izmeta morskih ptica može se zaraditi pola milijarde dolara godišnje

Podijeli

Prema novom istraživanju, izmet morskih ptica, poput galeba, pelikana i pingvina, može vrijediti gotovo pola milijarde dolara godišnje.

Razlog za to je što se njihov gnoj može koristiti kao komercijalno gnojivo i od vitalnog je značaja kao doprinos hranjivim materijama u morskim ekosistemima.

Kako bi podigli svijest o važnosti morskih ptica i očuvanju njihovih staništa, naučnici su pokušali izmjeriti njihov doprinos procjenjujući vrijednosti ptičjeg izmeta i ilustrirajući koji troškovi nas očekuju ako se populacija ove vrste smanji, piše CNN.

A čini se da se ne radi o “malom novcu”. Naime, vrijednost izmeta ovih ptica procjenjuje se na više od 473 miliona dolara godišnje.

– Izmet morske ptice proizvod je koji dobivamo bez ikakvih troškova. Trebamo samo otići na obalu ili ostrvo, prikupiti stajski gnoj i prodati ga po tržišnoj cijeni kao gnojivo, kaže ekolog Marcus V. Canciaruso sa Univerziteta Goias u Brazilu.

Iako samo nekoliko vrsta morskih ptica proizvodi izmet koji se može komercijalizirati u Peruu, Čileu i drugim zemljama, otpad drugih ptica doprinosi vitalnim hranjivim tvarima u morskim ekosistemima, što je važno za obalnu ekonomiju.

– Morske ptice oslobađaju visoke koncentracije kiseonika i fosfora kroz fekalije, što uzrokuje značajne promjene u morskom okruženju u okolišu, navodi se u studiji.

Na primjer, u ekosistemima koralnih grebena hranjive maerije iz izmeta morskih ptica utječu na broj riba, ali i na njihovu veličinu, što je važno za ribolov i turizam na mjestima poput Kariba ili jugoistočne Azije, prenosi Indikator.

Studija pod naslovom “Vrednovanje usluga ekosistema može pomoći spasiti morske ptice” objavljena je u časopisu Trends in Ecology & Evolution.