Naučnici objasnili mogu li se medicinske maske nositi više puta

Podijeli

Zdravstvene vlasti poručuju da se najraširenije oružje protiv Covida-19 – medicinske, hirurške maske moraju baciti nakon jednog nošenja, no briga za zaštitu životne sredine podstakla je neke naučnike da to pravilo preispitaju.

Sa širenjem koronavirusa maske su u mnogim mjestima postale obavezne u javnom gradskom prijevozu, trgovinama i na poslu, a ponegdje i na otvorenom.

No trošak tolikih maski postaje problem kao i odbacivanje miliona jednokratnih maski od plastičnih materijala koje završavaju u rijekama i morima.

Alternativa su perive maske od tkanine, no mnogi daju prednost hirurškim maskama jer su laganije i pojedinačno jeftinije.

“Hirurške maske su za jednokratnu upotrebu”, poručuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). “Odbacite je odmah nakon što je skinete, po mogućnosti u zatvorenu kantu za smeće”.

No, zbog nestašica u prvom talasu Covida u martu i aprilu, WHO je u izvještaju u junu dozvolio dezinfekciju takvih maski u posebnim slučajevima i njihovo ponovno korišćenje.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) preporučuje njihovo tretiranje u vanrednim situacijama ispravanjem hidrogen-peroksida kako bi se dekontaminirale maske N95 za zdravstvene radnike.

Druge su metode čišćenje maski za jednokratnu upotrebu izlaganjem visokim temperaturama ili ultraljubičastom zračenju.

No, te metode nisu pogodne za kućnu upotrebu, kaže francuski mikrobiolog i član grupe “Adios Corona” Denis Corpet.

Adios Corona, grupa naučnika koji osiguravaju informacije o Covidu-19 za javnost, preporučuje stavljanje na stranu na sedam dana maske u papirnatu omotnicu s označenim datumom.

“Nekoliko naučnih studija pokazalo je da gotovo svi virusi odumru na maski nakon sedam dana”, kaže Corpet.

Hina/Poslovni dnevnik