Aleksandar Damjanović Uprava prihoda i carina Crne Gore

Damjanović: Povećanje poreza na dobit nije u planu, ali bi trebalo više oporezovati neprijavljene prihode firmi

Podijeli

Panedmija zarazne bolesti Covid-19 uzdrmala je zdravstvene sisteme svih zemalja svijeta, ali i izazvala ekonomsku krizu na globalnom nivou, čije posljedice utiču na poslovanje privrede, jednako kao i na živote svih građana.
Imajući u vidu navedeno, potpuno je očekivana reakcija ekonomskih giganata, kao što su SAD, Njemačka ili Francuska, u traženju rješenja za stabilizaciju javnih finansijsa, i maksimalno iskorišćavanje fiskalnih resursa koji postoje na korporativnom nivou, a posebno s obzirom da je pitanje neujednačenih poreskih stopa i u vremenima izvan ekonomske krize predstavljalo jabuku razdora sa aspekta konkurentnosti pojedinačnih nacionalnih tržišta i privlačenja stranog kapitala, zbog čega su i uspostavljani brojni mehanizmi u pokušaju da se izbori protiv nekooperativnih jurisdikcija i poreskih rajeva.

To je za portal Investitor kazao direktor Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović, komentarišući vijest da su Sjedinjene Države, a za to imaju podršku Njemačke i Francuske, predložile da se uvede globalna minimalna stopa poreza na dobit kompanija od 21%. U Crnoj Gori, ta stopa iznosi 9%, što Crnu Goru, prema riječima Damjanovića, čini atraktivnom za strana ulaganja.

“Bez obzira na sve okolnosti pandemije, realizacija pomenute ideje sigurno neće biti jednostavno sprovodljiva u praksi, o čemu ćemo svakako svjedočiti u narednom periodu, a Crna Gora će svoju poresku politiku nastaviti da gradi u skladu sa aspiracijama za pristupanje Evropskoj uniji i pregovaračkoj poziciji u poglavlju 16”, dodao je Damjanović.

Na pitanje koliko je takva ideja prihvatljiva za Crnu Goru, Damjanović podsjeća da je stopa poreza na dobit pravnih lica u Crnoj Gori jedinstvena i da iznosi 9%, te da je ista već godinama nije povećavana, “što predstavlja podsticaj domaćim i stranim investicijama, a crnogorsko tržište čini konkurentnim, dajući doprinos građenju imidža države sa predvidljivim i stabilnim poreskim sistemom”.

“Imajući u vidu navedeno, tendencija daljeg razvoja javnih finansija Crne Gore jeste očuvanje podsticajnog poslovnog ambijenta sa aspekta oporezivanja, zbog čega povećanje stope poreza na dobit pravnih lica za sada nije na agendi kreatora poreske politike, sa čime je saglasna i Uprava prihoda i carina”, naveo je Damjanović.

Prostor za dalje unapređenje, prema njegovim riječima, postoji u oblasti oporezivanja neprijavljenih prihoda od strane domaćih i stranih korporacija.

“U tom smislu bi se moglo razmatrati uvođenje većih poreskih stopa za taj dio prihoda”, dodao je.

Smatra da u oblasti poreza na dobit pravnih lica posebnu pažnju treba posvetiti pitanju transfernih cijena i principa dohvata ruke koji, kako ocjenjuje, predstavljaju veliki rizik za gubitak državnih prihoda po osnovu poreza na dobit.

“Dakle, stanovište Uprave prihoda je da prioritet u oblasti poreza na dobit pravnih lica treba da bude širenje poreske baze uz očuvanje primamljivih poreskih stopa za domaće i strane investitore, ali i uz jačanje sankcione politike sa većim poreskim stopama za neprijavljene prihode i suzbijanje nezakonite poreske evazije i izbjegavanje oporezivanja”, kazao je Damjanović.