melinda i bil gejts

Nepoznati finansijski detalji: Bil i Melinda Gejts su zvanično razvedeni

Podijeli

Bil Gejts i Melinda Frenč Gejts službeno su razvedeni, nakon što je nadležni sudija u ponedjeljak odobrio raskid njihovog braka.

Milijarderski par – koji su se 1987. upoznali u Microsoftu i vjenčali 1994. – najavio je u maju da će okončati brak nakon 27 godina, rekavši: “Više ne vjerujemo da možemo napredovati zajedno kao par u sljedećoj fazi naših života”. Melinda je nakon toga podnijela zahtjev za razvod braka u okrugu King u američkoj saveznij državi Vašington.

Ugovor o razvodu nije javno objavljen. Prema sudskim dokumentima podnesenim u ponedjeljak, ni Bil ni Melinda neće plaćati supružničku podršku, neku vrstu alimentacije. Drugi finansijski detalji nijesu uključeni u javno dostupne dokumente.

Neto vrijednost bogatstva Bila Gejtsa u ponedjeljak je iznosila oko 152 milijarde dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera, što znači da bi on i sada već bivša supruga nakon razvoda mogli biti bogati oko 76 milijardi dolara.

Prema sudskim dokumentima, Melinda French Gates ne planira da promijeni ime, odnosno, da “izbaci” Gates.

Fondacija Bill i Melinda Gates je krajem 2020. godine imala zadužbinu od približno 50 milijardi dolara i, kako javlja CNN, ona će funkcionisati probno u naredne dvije godine.

“Ako nakon dvije godine odluče da ne mogu nastaviti da rade zajedno kao supredsjedavajući, Melinda French Gates podnijeće ostavku na mjesto supredsjedavajućeg i povjerenika”, rekao je izvršni direktor Fondacije Mark Suzman.