biznis, biznismen

Poslovni rezultati: Kako ove godine posluju CGES, Rudnik uglja, Jugopetrol, Budvanska rivijera

Podijeli

Crnogorski elektroprenosni sistem ostvario je u polugodišnjem periodu ove godine neto profit od 8,6 miliona eura, što je više za 2,4 miliona u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupna neraspoređena dobit kompanije na kraju juna iznosila je 41,3 miliona eura, prenose Vijesti.

Ukupni prihodi u prvom polugodištu iznosili su 29,5 miliona eura, šest miliona više nego lani, dok su poslovni rashodi bili 17,8 miliona eura ili tri i po miliona eura više nego lani.

U CGES-u država ima 55 odsto akcija, italijanska Terna 22 odsto, a Elektromreža Srbije 15 odsto. Mali akcionari imaju oko osam odsto.

Rudnik uglja Pljevlja, u vlasništvu državne Elektroprivrede, imao je polugodišnji profit od svega 55 hiljada eura, što je znatno manje od prošlogodišnjeg za isti period od 1,6 miliona eura. Prihodi su pali za dva miliona na 14,8 miliona eura. Neraspoređena dobit na kraju juna bila je 12 miliona eura.

Jugopetrol je za pola godine ostvario neto profit od 1,2 miliona eura, što je dest puta više nego u istom periodu lani, koji su obilježile epidemiološke mjere o zabranama kretanja, padu potražnje za gorivom i padom cijena.

Poslovni prihod kompanije iznosio je 53 miliona eura, što je za 13 miliona više nego lani. Zbog većih uvoznih cijena goriva i poslovni rashodi su povećani sa 40 na 51 milion eura.

Neraspoređena dobit na kraju juna iznosila je 13,4 miliona eura. Grčki Helenik petroleum posjeduje oko 54 odsto akcija u Jugopetrolu, a preostalo bivši privatizacioni fondovi i mali akcionari.

Državna hotelska kompanija Budvanska rivijera imala je neto gubitak od 3,1 milion eura, što je nešto manje od prošlogodišnjeg poslovnog minusa u istom periodu od 4,5 miliona eura. Akumulirani gubitak na kraju juna bio je 4,2 miliona eura.