airplane, aircraft, avion

Izabran novi direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo

Podijeli

Vlada i Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) u petak su dali saglasnost za imenovanje Zorana Maksimovića za direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV), zvanično je saopšteno “Vijestima” u MKI.

”Savjet ACV-a je na osnovu člana 10, stav 1, tačka 5 Zakona o vazdušnom saobraćaju na osnovu kojeg se imenuje i razrješava direktor uz saglasnost resornog ministarstva, donio odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktora ACV-a. Konkurs je objavljen 13. 8. 2021. sa rokom od 15 dana. Na konkurs se javilo 11 kandidata. Savjet je na sjednici od 13. 9. 2021. godine donio odluku o izboru direktora Zorana Maksimovića. Ministarstvo kapitalnih investicija je bilo u obavezi da, shodno gore pomenutom članu, da saglasnost na odluku savjeta ACV-a”, kazali su u ovom Vladinom resoru.

Iz ACV su “Vijestima” kazali da je Maksimović juče zvanično stupio na mjesto izvršnog direktora. On je na tu poziciju došao kao kadar Socijalističke narodne partije (SNP).

Savjet ACV je na sjednici prošlog ponedjeljka izabrao Maksimovića koji je na toj poziciji zamijenio Dragana Đurovića, nekadašnjeg visokog fukcionera DPS-a. Nakon sjednice Odbor nije saopštio koga je imenovao, što je do sada nezabilježena praksa, a u odboru direktora su Dženan Kolić (predsjednik) i članovi Vladislav Vlahović, Radoje Karadžić, Dejan Stojanović i Tatjana Perović. Prema nezvaničnim informacija “Vijesti” Maksimović je dobio tri glasa i to od Kolića, Perovićke i Stojanovića, dok je dva glasa od Vlahovića i Karadžića dobio Raško Janjušević.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića je krajem jula razriješila predsjednika i dva člana Savjeta ACV – Vojina Vlahovića, Nikolu Gegaja i Abidina Musića, jer smatraju da nakon smjene vlasti “nijesu adekvatno sprovodili politiku Vlade”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, to je učinjeno kako bi Vlada preuzela Savjet prije raspisivanja konkursa za direktora ACV na čijem čelu je godinama Dragan Đurović (bivši funkcioner DPS-a), a njegov nasljednik već je dogovoren po partijskom ključu.