crypto, bitcoin, ethereum, ripple, kriptovalute, crypto currencies

Trenutno na tržištu između 8.000 i 10.000 različitih kriptovaluta

Podijeli

Prema agregiranim podacima iz čitavog svijeta portal Statista tvrdi da je, zaključno sa avgustom, u opticaju bilo nešto više od 6.000 različitih kriptovaluta.

Pojedini američki tehnološki portali u taj zbir dodaju i one valute kojima se ne trguje direktno, kao i one koje su već završile svoj kratkotrajni „životni put“, pa se njihova procjena kreće između 8.000 i 10.000 različitih digitalnih tokena, javlja Biznis.rs.

Velika fluktuacija digitalne imovine ne odnosi se, stoga, samo na ogromne obime trgovanja na dnevnom nivou, već i na lansiranje novih valuta. U suštini, u pomenuto trgovanje se ubraja tek mali udio ukupnog broja valuta u opticaju. Prednjače, naravno, ultrapopularni bitcoin i ethereum, te još nekoliko desetina drugih.

„Ako numerišemo kriptovalute dostupne na većim berzama, ne prođe dan, a da se ne pojavi neka nova. Interesantno je da je i ‘mortalitet’ kriptovaluta kritično visok“, kaže u razgovoru za Biznis.rs menadžer masmedija u najvećoj mjenjačnici digitalne imovine u Srbiji, ECD, Igor Mirković, i dodaje da su, prema podacima sa portala Coinmarketcap, od sedam kriptovaluta iz aprila 2013. godine do danas „preživjele“ samo dvije, dok je u međuvremenu stvoreno 9.000 novih.

Šta je razlog ovako velikom broju promocija novih valuta?

Trendovi pokreću tržište, i obrnuto

„Namjene i ideje koje se nalaze u pozadini kriptovaluta variraju. Neke su unikatne, sa nezamenjivom ulogom u kripto svijetu, a neke su (loše) kopije drugih uspješnih projekata.

Najmasovnija produkcija novih kriptovaluta definitivno se dešava tokom trendova. Veliki uspjeh bitcoina izrodio je na desetine njegovih kopija, a skok cijene dogecoina bio je inicijalna kapisla za nastanak stotine sličnih koina u nadi da će ih trend rasta povući…

“Koncept ethereuma takođe je iskopiran i pozajmljen na razne načine. Novi projekti imaju veliku prednost u vidu iskustva trenutnog tržišta“, objašnjava Mirković.

Na pitanje ko sve lansira nove kriptovalute, sagovornik kaže da je kripto industrija na meti mnogih kao vrlo perspektivna za rad. Ljudi koji kreiraju kriptovalute su sve ređe poput misterioznog Satošija Nakamota, koji navodno stoji iza bitcoina. Sada je prije riječ o timovima stručnjaka iz oblasti ekonomije, marketinga, programiranja, koji su pomognuti velikim investicionim fondovima i organizacijama.

Transakcije digitalne imovine mogu da se prate, i to će postati obaveza za sve korisnike
S druge strane, formiranje cijene jednog digitalnog tokena pri njegovom izbacivanju na tržište može da zavisi od nekoliko faktora. Zakoni ponude i tražnje odnose se i na trgovanje digitalnom imovinom, ali kako uopšte odrediti početnu vrednost nečemu što nema početno uporište u „vidljivom svijetu“?

„To je vrlo specifična, složena, ali i proizvoljna stvar. Vjerujem da je pokrivanje troškova i obezbjeđivanje sredstava za dalji razvoj ključni faktor. Pojam tržišne kapitalizacije može biti dobar normativ za razumno određivanje cijene. Tržišna kapitalizacija kriptovalute predstavlja ukupan broj zaliha valute pomnožen sa trenutnom cijenom. Svakako, početna cijena pada u drugi plan kada valuta izađe iz vakuuma i susretne se sa berzanskim zakonima“, napominje Mirković.

Svjedoci smo da su, posebno od početka pandemije naovamo, veliki investicioni fondovi i drugi tradicionalni berzanski igrači otkrili tržište kriptovaluta kao plodno tlo gdje mogu za kratko vrijeme da ostvare velike razlike, odnosno profite. Investitori su uočili priliku da na osnovu velike volatilnosti čitavog tržišta preusmjere dio svog ulaganja u rizičnu imovinu. Međutim, čak i oni za sada svoja sredstva ulažu u tek nekoliko najpopularnijih kriptovaluta u ponudi, prije svega u bitcoin i ethereum, koji i bilježe najveću tržišnu kapitalizaciju.

„Mnogo faktora utiče na finalnu odluku investitora, a pravovremeno, profitabilno ulaganje smatra se umjetnošću. Kako nijedan velemajstor ne želi da oda svoj tajni začin, držaćemo se osnovnog sastojka, sigurnosti – sigurnosti i povjerenja da projekat može napredovati i da ga vrijedi kupiti po trenutnoj cijeni, jer će u budućnosti biti vrednovan više. Kod novih kriptovaluta to je mač sa dve oštrice. One imaju izuzetnu perspektivu, ali je ostvarenje pod znakom pitanja. Zato se investitori drže provjerenih, najvećih kriptovaluta“, kaže Igor Mirković.