Boka Place Porto Montenegro

Boka Place može da se gradi: Porto Montenegro uplatio Tivtu skoro 2,4 miliona eura

Podijeli

Kompanija Adriatic Marinas – Porto Montenegro uplatila je na račun Opštine Tivat 2.387.714 eura na ime naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za poslovno-stambeni kompleks Boka Place, koji se gradi u Porto Montenegru.

Tim povodom, kako javljaju Vijesti, čelnici Opštine održali su konferenciju za medije na kojoj su iznijeli detalje o novom načinu saradnje grada i velikog stranog investitora, koji je posljednju naknadu za komunalije Tivtu platio još daleke 2012. godine.

Predsjednik Opštine Željko Komnenović, koji je minulih dana o plaćanju komunalija za Boka Place intenzivno pregovarao sa šeikom Mohamedom Al Šajbanijem – predsjednikom korporacije ICD iz Dubaija, koja je vlasnik Porto Montenegra, izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorima i uplatom novca koji je grad očekivao od dažbina za izgradnju novog luksuznog kompleksa vrijednog preko 100 miliona eura.

“Iz ove price koja dugo traje izašli smo kao pobvjednici i održali smo obećanje dato građanima na prošlogodišnjim izborima, da ćemo zaštititi interese Tivta. Zahvaljujem menadžmentu i vlasnicima Adriatic Marinasa na razumijevanju koje su pokazali za situaciju u kojoj se Tivat nalazi i efekte naše borbe da zaštitimo javni interes našeg grada. Ovo je samo prvi korak u riješavanju naših odnosa sa Porto Montenegrom koji su proteklih godina narušeni nekim političkim odlukama bivše tivatske vlasti. U naredna tri mjueseca ćemo intenzivno razgovarati i naći obostrano prihvatljiv način kako da novac koji je bivša uprava oprostila Porto Montenegru za komunalije, bude upotrebljen za unapređenje gradske infrastrukture”, kazao je Komnenović.

On je naglasio da je neprihvatljivo da sa jedne strane Tivta postoji elitni Porto Montenegro sa infrastrukturom i sadržajima na najvišem svjetskom nivou i isto takav Luštica Bay sa druge strane opštine, a u sredini grad Tivat sa ulicama punih rupa, lošom kanalizacijom, pretrpanim i dotrajalim školama i drugim nedostajućim javnim objektima.

Podvukao je i da su lokalnoj upravi sa druge strane, “veoma bitna radna mjesta i bolji standard za sve građane Tivta” koja grad dobija kroz ulaganja Porto Montenegra i dalji razbvioj tog kompleksa, a “zbog čega mi moramo naći zajednički jezik”. “Prvi put je sada Opština Tivat za stolom prilikom donošenja tih odluka, a ne da nam se kao što je to bio ranije slučaj za vrijeme DPS uprave, iz Vlade serviraju obaveze i za nas nepovoljna gotova rješenja. Toga više neće biti i o Tivtu se više neće nigdje drugo odlučivati nego u Tivtu.”- podvukao je gradonačelnik.

Komnenović nije želio da detaljnije komentariše činjenicu da ni nakon dvije godine od pokretanja ispitnog postupka legalnosti opraštanja komunalija od 5,6 miliona eura Porto ;Montenegru od strane bivše lokalne vlasti Tivt kao moguće neduzvoljene džavne pomoći, još nema konačnog stava Agencija za zaštitu konkurencije u tom postupku.

“To je već stvar Vlade jer je sada koliko čujem u AZK neka čistka i smjena direktora i članova Savjeta i to je nešto što je očito, usložilo i zakočilo proces donošenja odluke u u ovom slučaju. Na nama kao lokalnoj vlasti je da nađemo najbolji način da zaštitimo javni interes građana Tivta i zajednilki jezik sa značajnim stranim partnerom, a u čemu smo već dobro napredovali sa ovom današnjom uplatom komunalija za Boka Place.”- kazao je Komnenović.

Čelnici Tivta saopštili su da je sa ovom uplatom Porto Montenegra ukupan očekivani prihod Opštine od komunalija za 2021. probijen za više od 100 odsto u odnosu na plan. Ukupni prihodi budžeta trenutno su na nivou od 87,33% odsto godišnjeg plana i po riječijma sekretara za finansije Jovana Brinića (NP), na jučerašnji dan iznosila su 14.798.226 eura.

“To je značajno bolje nego rabnnijih ghodina kada je ostvarenje budžeta na kraju trečeg kvartala obično bilo na nivou od 65 do 67%. Lani su naprimjer, ukupni prohodi od komunalija i poreza na nepokretnosti na kraju trećeg kvartala iznosili 4,63 miliona, a ove godine po istom osnovu u istom period, imamo prihod od preko 8 miliona eura. Zbog toga će se ići na donošenje odluke o rebalansu budžeta koji će biti uvećan na ukupno nešto preko 20 miliona eura – oko tri miliona više od aktuelnog budžeta.”- najavio je Brinić.

On i gradonačelnik Komnenović naglasili su da je aktuelna vlast građanskih listi NP, BF i GB uspjela da za manje od godinu dana svoje uprave, Tivat sa pozicije minusa od četiri miliona eura u gradskoj kasi dovede u poziciju da Opština trenutno na svojim računima ima preko 4,2 miliona eura raspoloživog novca i vraćene sve kratkoročne dugove.

“To je lična karta ove vlasti. Već od sutra na javnoj raspravi će biti odluka o rebalansu budžeta zbog viška prihoda u odnosu na plan, a što se dešava prvi put poslije ne znam ni sam koliko godina. Ovakvo dobro stanje međutim, u totalnom je nesaglasju sa političkom situacijom gdje imamo povlačenje podrške SDP-a našoj manjinskoj vlasti i istovremeni bojkot sjednica SO od njihove i strane opozicije DPS, SD i HGI. Maske će međutim, sada definitiovno morati da padnu i narednih dana kada SO treba da zasijeda, će se jasno vidjeti ko je od njih protiv toga da se donese rebalansom uvećani budžet, da se značajno više nvca kojeg smo obezbijedili investira u komunalnu infrastrukturu, ko je protiv tioga da građani Krtola koji su prije desetak dana pretrpjeli velike štete u elementarnoj nepogodi, dobiju deset puta više novca nego što je za to do sada bilo planiranio u budžetu, hoće li se možda blokirati isplata platra radnicima u opštinskim preduzećima jer nismo izabrali nmogve direktore, a dosadašnjima je istekao mandat…. Klatno odgovornosti je sada pomjereno sa lokalne uprave Tivta na donosioce političkih odluka.”- kazao je Komnenović poručujući da je vlast građansih listi NP, BF, GB u proteklih manje od godinu dana svog upravljanja gradom “spasila Tivat od bankrota pred koji ga je doveo DPS sa satelitima i dovela grad u poziciju da Tivat ponovno bude jedna od najuspješnijih lokalnih uprava u Crnoj Gori”.

Platili da ne bi zaustavili razvoj projekta

Iz Adriatic Marinasa su se povodom najnovijeg razvoja događaja oglasili saopštenjem ustvrdivši da su se “nakon opsežnih diskusija između sadašnjeg rukovodstva kompanije Adriatic Marinas i uprave Opštine Tivat, obje strane saglasile da dugogodišnja, neriješena debata o razvoju infrastrukture kompanije Adriatic Marinas u ime opštine na teritoriji Porto Montenegra i povezanoj kompenzaciji Naknade za komunalno opremanje, ne bi trebalo da zaustavi investiciju i programe razvoja zajednice koji su u toku, jer to ne bi bilo u interesu ni za investitora, ni za opštinu, ali ni za građane.”

“Budući da je jedino rješenje za omogućavanje nastavka projekta, podmirivanje naknada za komunalno opremanje povezanih sa razvojem projekta Boka Place, kompanija Adriatic Marinas je odlučila da odgodi svoja prava da kompenzuje ovu naknadu, i da izvrši plaćanje, dok, sa druge strane, očekujemo da stručnjaci uključeni u konačno rešavanje oveog neugodnog problema, završe svoj posao i donesu zaključke za dugoročnu dobrobit obje strane.”- saopštili su iz Porto Montenegra.

Comments are closed.