house

Gdje u Srbiji možete kupiti kuću za 1.000 eura

Podijeli

Od hiljadu do pet miliona eura. Tako su se kretale cijene kuća u Srbiji koje su promijenile vlasnika tokom prve polovine ove godine, javlja N1.

U izvještaju Republičkog geodetskog zavoda navodi se da su cijene od hiljadu eura za kuću ostvarene u više gradova u Srbiji, dok je najskuplja prodata u beogradskoj opštini Savski venac.

Sagovornici portala N1 ističu da se povoljne kuće za život na tržištu mogu pronaći uglavnom za oko 10.000 eura, a da pomenuti objekti od svega hiljadu eura ili ne postoje, ili su u ruševnom stanju – poput kuće od slame iz stare priče o tri praseta.

Od početka godine kuće po cijeni od svega hiljadu eura kupovale su se u opštini Zrenjanin, Leskovac, Kikinda. Potom u opštini Čačak, dok je najjeftinija kuća u Kragujevcu prodata za 1.020 eura. U opštinama Subotica i Bečej najniža cijena bila je 1.200 eura, na području Sombora 1.500 eura, Šapca 1.500 eura, Kruševca 2.000 eura…

Tako kaže statistika RGZ za prvu polovinu 2021. godine, sačinjena na osnovu 89.463 ugovora koje su notari dostavili zavodu. A kako je „na terenu“?

„Na sajtu za nekretnine 4zida.rs ima svega nekoliko kuća čija je cijena manja od 5.000 eura. Njihova cijena se kreće od 2.000 do 4.500 eura, jedna se nalazi u Vojvodini, a ostale u centralnoj i južnoj Srbiji – u okolini Kraljeva, Leskovca i Dimitrovgrada“, kaže za portal N1 Jasmina Gavrilov Dražić sa sajta 4zida.rs.

Većina kuća koja se prodaje po vrlo niskim cijenama, ističe naša sagovornica, zahtijeva kompletno renoviranje ili nema uvedenu struju ili vodu. Praktično, najveću vrijednost čini plac tj. zemljište na kom se kuća nalazi.

Mali broj novih vlasnika se odlučuje da ovakve kuće renovira. Najčešće se ti objekti – ruše.

„Najčešće se ispostavi da je renoviranje takvih objekata skuplje nego njihovo rušenje i podizanje novog objekta“, ukazuje sagovornica N1.