train, voz, vlak, train station, željeznička stanica

Od 30 do 125 eura: U prodaji karte za noćni voz Beč – Pariz

Podijeli

Ulaznice za novi noćni voz između Beča i Pariza sada su u prodaji, a prvi vagoni za spavanje trebalo bi da počnu saobraćaj 13. decembra.

Evropska mreža noćnih vozova, koja je u prošlosti bila glavni način prevoza, uglavnom je obustavljena sa sve jeftinijim avionskim prevozom, ali doživljava veliki povratak usred rastuće svijesti o globalnoj klimatskoj krizi.

Čelnici nekoliko evropskih željezničkih kompanija prošle godine su potpisali pisma namjere kako bi udružili snage u povezivanju gradova poput Pariza, Edinburga, Stockholma i Rima.

Putovanje između Beča i Pariza počinje u večernjim satima i traje oko 14 sati, što znači da možete pojesti šniclu za večeru u Beču, a zatim se probuditi u Parizu i dobiti svježe kroasane za doručak, prenose agencije.

Ulaznice su sada dostupne na stranicama nightjet.com i oui.sncf.

Noćna veza vozom između dva grada prometuje tri puta sedmično u oba smjera, a rezultat je saradnje Austrijskih saveznih željeznica (OeBB), francuskog SNCF-a i njemačkog Deutsche Bahna.

Ponedjeljkom, četvrtkom i subotom voz polazi s glavnog kolodvora u Beču prema pariskom Gare de l’Est preko Salzburga i Minhena.

Polazak je u 19.40, dolazak u Pariz sljedećeg jutra u 9.42. U utorak, petak i nedjelju Nightjet putuje u suprotnom smjeru.

Cijene

Sjedišta u drugoj klasi su dostupna po cijeni od 29,90 eura, u prvoj klasi od 59,90 eura. Međutim, ako više volite krevet u trokrevetnoj kabini, morate platiti najmanje 89,90 eura, a u prvoj klasi 124,90 eura.

U sljedećim mjesecima i godinama u Evropi će se pokrenuti još noćnih vozova. Francuska željeznička kompanija Transdev najavila je u junu planove za povezivanje Berlina sa skandinavskim prijestonicama Stokholmom i Kopenhagenom novom linijom noćnih vozova tokom ljetnih mjeseci.

Francuski start-up Midnight Trains najavio je planove za povezivanje Edinburga, Rima, Barselone, Kopenhagena i Pariza noćnim vozovima od 2024. godine.