shopping cart, prodavnica, hrana, food, kolica za trgovinu, trgovina, supermarket

Kako izdržati sve veća poskupljenja hrane? Donosimo 20 savjeta

Podijeli

Hrana, odjeća i stanarina generalno su na vrhu popisa osnovnih ljudskih potreba. Trenutno cijeli svijet, posebno Evropa, prolazi kroz period doslovno dnevno rastućih cijena osnovnih životnih namirnica, a to govore i podaci o istorijsko visokoj inflaciji na nivou EU i eurozone.

Ni Crna Gora nije pošteđena, naprotiv. Inflacija u maju 2022. na godišnjem nivou dosegla je skoro 12 odsto, što je više nego i u mnogo razvijenijoj EU (8,8%).

Rastuće cijene hrane i goriva predstavljaju sve veće opterećenje za crnogorska i evropska domaćinstva, pa smo sa Investopedije preuzeli 22 savjeta u nadi da će vam makar neki pomoći da prebrodite ovaj težak period:

1. Jedite kod kuće

Obrok vani je luksuz. Mnoga jela koja plaćate u restoranu mogu se napraviti kod kuće za mnogo manje novca. Čak je i dobra kafa jeftinija ako je napravite sami. Brzu hranu isključite sa popisa trgovine. Dok se visokokalorična, nekvalitetna hrana može jesti po povoljnoj cijeni, uticaj na vaše dugoročno zdravlje nadmašuje korist kratkoročne uštede.

2. Kupujte s planom

Zalutate li po prodavnici i napunite korpu svime što vam zapne za oko, potrošićete mnogo više nego u slučaju da unaprijed isplanirate kupovinu i prije odlaska u trgovinu pripremili popis. Planirajte svoje obroke za sedmicu koja je pred vama i pažljivo zabilježite koji su vam sastojci potrebni za pripremu tih jela. Nakon što je popis napravljen, kupujte samo stavke s popisa i izbjegavajte impulsivnu kupovinu.

3. Držite fokus

Prodavnice mješovitom robom, posebno supermarketi kojih je sve više, osmišljene su tako da prođete kroz cijeli lavirint rafova kako biste došli do stvari koje su vam zaista potrebne. Ovaj lukavi dizajn ima cilj da vas natjera da napravite impulsivnu kupovinu. Ako se držite svog planiranog popisa, nećete biti u iskušenju kada vas natjeraju da dođete do odjeljka sa mlijekom. Hodajte pravo prema odjeljcima gdje se nalaze proizvodi koji su vam potrebni i bez dodatne šetnje kroz prodavnicu.

4. Jedite prije kupovine

Kada ste gladni i uđete u prostor koji je pun razne hrane, velika je vjerovatnoća da ćete napuniti korpu nepotrebnim i skupim stvarima koje više privlače vaše nepce nego budžet. Kako biste smanjili troškove, prvo jedite i kupujte na pun želudac.

5. Izbjegavajte gotovu hranu

Naše društvo s brzim tempom traži praktičnost – a trgovina je iskoristila ovaj trend. Gotova jela je lako kupiti, ali dolaze s visokim cijenama. Umjesto da stavite salatu od piletine i makarona u korpu, kupite sastojke i sami pripremite obrok. Isti koncept vrijedi i za smrznuta predjela, pečene proizvode i bilo koju drugu unaprijed pripremljenu hranu.

6. Preskočite flaširanu vodu

Ako vam se ne sviđa voda koja teče iz slavine, kupite filter za vodu. Trošak po flaši je znatno manji od cijene flaširane vode i bez svih plastičnih boca koje treba odbaciti. I životna sredina biće vam zahvalna.

7. Kupujte bez djece

Gladna, umorna i mrzovoljna djeca povećavaju vrijeme potrebno da obavite kupovinu. Svaki dodatni minut koji provedete u trgovini povećava vjerovatnoću da ćete kupiti još – uključujući igračke i grickalice koje bi djecu ušutkale dok se vi pokušavate posvetiti pronalaženju povoljnih cijena.

8. Kupujte na veliko

Kupovina na veliko može vam puno uštedjeti. Obratite pažnju na cijene i preuzmite paket porodićne veličine, ako je cijena po jedinici niža i ako ga imate gdje sačuvati. Ipak, obratite pažnju – cijene u velikim kutijama često nijesu povoljne u poređenju s popustima u drugim trgovinama. Osim toga, pakovanje porodične veličine u ovim trgovinama moglo bi značiti da kupujete više nego što vam je potrebno, povećavajući vaš račun.

9. Koristite nagradne kartice trgovine

Ako trgovina koju najčešće posjećujete ima nagradnu karticu, prijavite se. U nekim slučajevima trgovine podižu cijene kada nude nagradne kartice, a bez kartice će vam račun biti veći. Ako kartica nudi druge pogodnosti, poput šunke ili deterdženta, povećajte svoje pogodnosti tako što ćete obratiti pažnju na krajnje datume i unovčiti svoje bodove prije nego što isteknu.

10. Koristite kupone

Kuponi pružaju jednostavan način za uštedu novca. Pričvrstite ih i unovčite, obraćajući posebnu pozornost na trgovine koje udvostručuju vrijednost kupona proizvođača. Brojne web stranice takođe nude ekskluzivne kupone i odlično su mjesto za traženje popusta na artikle koje imate na svom popisu. Ako posjećujete web stranicu svojih omiljenih brendova, oni će često ponuditi popuste svojoj vjernoj publici. Nekoliko minuta surfanja online može napraviti razliku.

11. Kupujte lokalno

Lokalno uzgojena ili proizvedena hrana često je dostupna po nižoj cijeni jer ne plaćate duge troškove prevoza.

12. Pogledaj dolje

Trgovine često postavljaju najskuplje artikle u visini očiju. Da biste pronašli jeftinije artikle, pogledajte dolje. Takođe, razgledajući hranu s vašom robnom markom možete pronaći jeftiniju generičku alternativu. Proizvodi s generičkim oznakama često su po kvalitetu gotovo identični proizvodima poznatih brendova i često se proizvode u istoj fabrici, stoga ne plaćajte ambalažu kada je ono što je unutra isto i sa drugim imenom.

13. Uporedite cijene i prodavnice

Neki potrošači imaju problema s obračunom cijene po jedinici u svojim glavama, ali to je nešto što postaje lakše s praksom, ili možete koristiti kalkulator svog telefona. Gledanje robnih marki i upoređivanje cijena jednostavan je način da uštedite.

14. Pazite na popuste do isteka roka trajanja

Kako se približava datum “prodaje do” ili “najbolje do”, praktično vam je zagarnovan popust. Na primjer, trgovine snižavaju cijene kako meso stari, pa pitajte mesara kada su ti proizvodi na popustu. Većina trgovina ima prilično redovan raspored koji možete naučiti i slijediti. Kada dobijete dobru ponudu, spremite zamrzivač kako biste izbjegli kupovinu kada je cijena visoka. Ako namjeravate da zamrznete hranu, datumi “najbolje do” vas ne bi vas trebali brinuti; proizvod će ostati svjež dok ga ne odmrznete i skuvate.

15. Zamjenski recepti

Ako imate skuplji artikal koji se ponovno pojavljuje u vašim omiljenim receptima, možda je vrijeme da “protresete svoje nepce”. Često se može pronaći alternativa sa nižom cijenom. Na primjer, ako pečete s maslinovim uljem i vidite da je cijena skočila, prelaz na umak od jabuka odlična je jeftina i nemasna zamjena za mnoge recepte.

16. Održavajte svoju kuhinju snabdjevenom

Dobro snabdjevena kuhinja znači da nećete ostati bez osnovnih stvari i da nećete morati da ih kupujete na brzinu. Znati šta imate u ormariću znači da možete pričekati s kupovinom dok ti artikli ne budu na rasprodaji.

17. Kupujte rjeđe

Smanjenje broja odlazaka u trgovinu svake sedmice ili mjeseca smanjuje izglede za nepotrebne kupovine a minimizira i količinu benzina potrošenog do tamo.

18. Obratite pažnju na vrijeme

Sedmično prodaje često traju od sredine do kraja sedmice. Odložite kupovinu sve dok vam to nije neophodno. Kupovina tokom večeri ili rano ujutro takođe vam pomaže da izbjegnete gužvu pa ćete provesti i manje vremena u trgovini.

19. Plaćajte u gotovini ili debitnom karticom

Kada račun za namirnice stavite na svoju kreditnu karticu i ne otplatite karticu u cjelosti svaki mjesec, plaćate kamatu na kupnovinu. Kako biste izbjegli ovaj dodatni trošak, plaćajte gotovinom kada kupujete. Ovo ne važi za debitne kartice – račun na koji primate platu i ostala lična primanja – jer plaćanje ovom vrstom kartice ne povlači naknade i kamate.

20. Provjerite svoj račun

Elektronski skeneri čine iskustvo kupovine bržim i praktičnijim, ali skeneri nijesu savršeni. Obavezno pogledajte račun kako biste bili sigurni da su iznosi tačni a popusti uračunati.

Investitor.me

Foto: Supermarket photo created by jcomp – www.freepik.com