elon musk, jeff bezos, bernard arnault

Ko će postati prvi trilioner na svijetu?

Podijeli

Kada je 1916. objavljen prvi milijarder, ova kolosalna brojka sigurno se činila nedostižnijom nego danas. Međutim, 83 godine kasnije titulu prvog centimilijardera (100 milijardi američkih dolara) dobio je Bil Gejts, kojem se pridružilo još osam drugih koji su pretežno živjeli u SAD-u i radili u tehnološkom sektoru.

Danas uglavnom “mjerimo” milijardere, a Forbes i Bloomberg nam redovno pomažu da vidimo ko su najbogatiji ljudi na svijetu i sa kolikom imovinom raspolažu. Studija Approvea, vodeće platforme za timove za finanaije i nabavku, predvidjela je, s druge strane, godinu u kojoj će najbogatiji na svijetu dosegnuti prekretnicu zvanu – trilion dolara.

Istraživanje je analiziralo neto vrijednost i godišnju stopu rasta najbogatijih pojedinaca kako bi se predvidio njihov učinak u sljedećih 30 godina. Međutim, procjena je uvijek povezana s određenom nesigurnošću, zbog čega je trka trilionera vrijedna pažnje u nadolazećim godinama.

U prvih 10 iz kluba vrijednog milijardu dolara uglavnom dominiraju muškarci iz tehnološkog sektora, uključujući osnivače Googlea Larija Pejdža i Sergeja Brina. Izuzetak od ovog pravila je Bernar Arno, predsjednik i izvršni direktor LVMH-a na četvrtom mjestu, koji je u Top 10 najbogatijih jedini predstavnik iz svijeta mode.

Vodeći u trci za prvog trilionera je direktor Tesle i osnivač Space X-a, Ilon Mask. S trenutnom neto vrijednošću od 263 milijarde američkih dolara i godišnjom stopom rasta od 129 odsto, Mask bi trebalo da postane trilioner u sljedeće dvije godine i u dobi od 52 godine.

Amazonov Džef Bezos imao je šanse da postane prvi trilioner, međutim, sada se predviđa da će to dostići tek 2030. godine, šest godina iza Maska.

Očekuje se da će Gautam Adani i Zhang Yiming biti sljedeći koji će zaraditi više od trilion američkih dolara nakon Maska, prema ovoj studiji. Do 2026. Yiming će imati 42 godine, što će ga činiti najmlađim trilionerom.

Očekivani prvi trilioneri na svijetu:

Elon Musk
Trenutna neto vrijednost: 263 milijarde USD
Očekivana godina: 2024

Gautam Adani
Trenutna neto vrijednost: 93 milijarde USD
Očekivana godina: 2025

Zhang Yiming
Trenutna neto vrijednost: 59 milijardi američkih dolara
Očekivana godina: 2026

Bernard Arnault
Trenutna neto vrijednost: 186 milijardi američkih dolara
Očekivana godina: 2029

Mukesh Ambani
Trenutna neto vrijednost: 97 milijardi američkih dolara
Očekivana godina: 2029

Jeff Bezos
Trenutna neto vrijednost: 188 milijardi američkih dolara
Očekivana godina: 2030

Larry Page
Trenutna neto vrijednost: 119 milijardi američkih dolara
Očekivana godina: 2032

Sergey Brin
Trenutna neto vrijednost: 115 milijardi američkih dolara
Očekivana godina: 2032

Steve Ballmer
Trenutna neto vrijednost: 99 milijardi američkih dolara
Očekivana godina: 2032

Michael Dell
Trenutna neto vrijednost: 60 milijardi američkih dolara
Očekivana godina: 2033