business, businessman, suit

Najuticajniji direktori marketinga na svijetu

Podijeli

Na efekte marketinga u posljednjoj deceniji značajno je uticala evolucija tehnologije i medija, što je magazine Forbes i uzeo u obzir u deceniji od prve liste ovakvog tipa.

CMO-ovi (Chief Marketing Officer) ili direktori marketinga bili su prihvatljivi ako je brend i/ili kompanija koju predstavljaju bili na jednom od četiri mjerodavna popisa vodećih svjetskih firmi, robnih marki ili oglašivača.

Na Forbes-ovoj listi najboljih su oni koji predstavljaju i utiču na hiljade robnih marki u različitim kategorijama i industrijama.

Kompanije koje predstavljaju prvih 50 na svetu imaju više od 8 miliona zaposlenih na globalnom nivou i gotovo 8 biliona dolara tržišne kapitalizacije, 35% posluje više od 100 godina pojedinačno, što je iznenađujuća statistika s obzirom na nivo poremećaja u poslovanju.

Ovo je 10 najuticajnijih šefova marketinga na svijetu:

1. Dara Treseder, Peloton Interactive

Ono po čemu je ove godine zaslužila prvo mjesto je situacija sa kraja prošle godine. Samo 48 sati nakon ‘srčanog udara’ na njihovoj spravi u novoj sezoni serije “Seks i grad”, Treseder je imala odgovor. A odgovor je postao viralan.

Ona je takođe predvodila evoluciju brenda, pomažući mu da postane povezana robna marka i platforma za zabavu. I dok se njen uticaj proteže na globalni marketing, uključujući članstvo, marketing proizvoda, strategiju i uvide, akviziciju, komunikaciju i kreativu, ona je zadržala laserski fokus na osiguravanju da iskustvo robne marke zadovoljava cijeli spektar potreba i želja za svojih više od 7 miliona klijenata.

2. Vilijam Vajt, Walmart

Otkako se pridružio kao CMO sredinom 2020, Vajt je prihvatio Walmart-ovo opredjeljenje da pomogne korisnicima da “žive bolje sada” kao svoju glavnu direktivu. U vrijeme kada inflacija uzrokuje porast troškova hrane i goriva i smanjuje kupovnu moć, Vajt je omekšao imidž trgovca, unoseći izrazito emotivniji i empatičniji ton u njegov marketing. To se izražava na velike i male korake, od popusta na gas za članove loyality programa do pomaganja u razvoju aplikacije za roditelje u zatvoru za povezivanje sa svojom djecom.

3. Fernando Mačado, Activision Blizzard

On je glavni izvršni direktor kompanije koju Microsoft namjerava da kupi za 69 milijardi dolara. On je takođe i menadžer franšiza kao što su Call of Duty, World of Warcraft, Overwatch i Candy Crush — igara koje ne samo da okupiraju stotine miliona sati u igranju na mjesečnom nivou, već su i kulturni fenomeni za sebe.

4. Greg Josviak, Apple

Greg “Joz” Josviak je u Apple-u više od 35 godina i postao je direktor marketinga 2020. Tokom svog mandata, Josviakov uticaj je oblikovao Apple-ove proizvode, brend i marketing na bezbroj načina, pomažući u razvoju, tržištu i lansiranju originalnog iPoda i iPhone-a. Sada, dok kompanija prestaje s proizvodnjom iPoda, on je u središtu marketinga novih usluga sljedeće generacije. A kako privatnost postaje sve važnija za potrošače, ona postaje centralna tačka u Apple-ovom marketingu — a kako Apple ide, često ga i drugi moraju slijediti.

5. Morgan Fletli, McDonald’s

Flatli je ušla u McDonald’sovu globalnu CMO ulogu nakon gotovo pet godina kao glavni marketinški stručnjak kompanije u SAD-u. Sada je odgovorna za globalno brendiranje, marketing brenda McDonald’s na više od 100 tržišta širom svijeta; porodični marketing, koji uključuje prodaju oko 1 milijarde “Happy Meala” svake godine i medijska partnerstva.

6. Sara Frenklin, Salesforce

Nakon 13 godina rada s tehnološkim divom sa sjedištem u San Francisku, Franklin je u jaunuaru 2021. postala CMO. Od tada je nekadašnja hemijska inženjerka inovaciju postavila svojim ciljem — i koristi svoj marketinški uticaj kako bi ga podstakla. Danas je njen posao da pomaže drugim fimama da preispitaju i unaprijede svoje poslovanje u digitalnom svijetu.

7. Manuel Arojo, Coca-Cola Co.

Globalni CMO poznate kompanije od 2020, Arojov uticaj se proteže na globalni marketing za pet kategorija pića: tržišno prisustvo, integrisano marketinško iskustvo, marketinške operacije i mogućnosti i marketinške performanse. Pridružio se Coca-Coli još 1995. godine; tri godine kasnije napravio je prvu globalnu strategiju kompanije za flaširanu vodu. Zacrtao je globalnu karijeru u SAD-u, Aziji, Evropi i Latinskoj Americi. Pod Arojom, Coca-Cola je nastavila da eksperimentiše sa svojim kultnim crveno-bijelim brendom, uključujući otvaranje brendirane trgovine u Londonu i lansiranje inovativne platforme Coca-Cola.

8. Betina Fecer, Mercedes-Benz

Pod Fecerovim vodstvom, Mercedes-Benz je po prvi put spojio marketing i komunikacije. Veći dio svoje karijere provela je sa gigantom luksuzne automobilske industrije sa sjedištem u Štutgartu, a sada pomaže u modernizaciji brenda kako se definicije i oprema luksuza razvijaju. Lansira avangardna konceptualna vozila — uključujući i jedno dizajnirano u saradnji s pokojnim kreativnim direktorom Virgilom Ablohom — i osnažuje kapital brenda stvaranjem linije luksuznih proizvoda uključujući digitalnu umjetnost, NFT i “haute couture”.

9. Hariš Bat, Tata Group

Kao “čuvar robne marke” za ovaj indijski konglomerat koji kontroliše preko 30 kompanija, Bat pazi da poveže istoriju i nasljeđe marke Tata sa svojim trenutnim i raznolikim poslovnim interesima u medijima i tržištima. Autor više knjiga o istoriji Tate, koju smatra neraskidivo povezanom s njenom budućnošću, bio je ključni faktor prelaska grupe na marketing koji je više fokusiran na kupce i potrošače.

10. Aleks Šulc, Meta

Šulc je od 2007. godine bio u kompaniji koja je ranije bila poznata kao Facebook, a 2020. je imenovan CMO-om. Kao što sugeriše promjena imena kompanije u Meta, Šulc, koji globalno vodi potrošački marketing i analitiku proizvoda, vodi diversifikaciju robnih marki, proizvoda i usluga izvan svog izvornog istoimenog porijekla. Njegov uticaj unutar preduzeća (o čemu se mnogo raspravljalo) proteže se od integracije proizvoda i direktnog odgovora te vođenja nekih od najefikasnijih kampanja u istoriji kompanije, pomažući rastu Facebook-a, Instagram-a i Messenger-a na više od milijardu korisnika. Ponosno i otvoreno gej, Šulc takođe koristi svoj uticaj kako bi osigurao pravedniju budućnost za LGBTQ+ zajednicu.

Investitor.me