Voren Bafet, Warren Buffet

10 finansijskih poteza Vorena Bafeta: “Ako kupujete stvari koje vam ne trebaju, uskoro ćete prodati stvari koje vam trebaju”

Podijeli

Investitor Voren Bafet ima milijarde dolara, ali za razliku od drugih slavnih osoba i finansijskih gurua, on živi jednostavno i povučeno. Prema posljednjim podacima Forbesa, Bafet posjeduje bogatstvo vrijedno 118 milijardi dolara što ga čini petim najbogatijim čovjekom na svijetu.

Ikona ulaganja praktikuje ono što propovijeda kada je u pitanju finansijska disciplina, štednja i otplata dugova. To se posebno isplati u teškim periodima kroz koji prolazi cijeli svijet. Posebno je značajno šta je Bafet rekao tokom godišnje skupštine dioničara Berkshire Hathawaya u maju, kada je priznao da je inflacija već jedan od najvećih problema ekonomije.

Upitan vara li inflacija ulagače u dionice, odgovorio je: “Inflacija vara i ulagače u obveznice. Prevari osobu koja svoj novac drži ispod madraca. Prevari gotovo sve.”

Kada jedan od najuspješnijih svjetskih investitora kaže da je teško biti najbolji u ovakvom okruženju, vjerovatno je pravo vrijeme da primijenite neke dobro provjerene strategije za “stezanje kaiša”.

Evo devet načina na koje vam Bafetova štedljivost može pomoći da uštedite i mudro trošite:

1. Živi u istoj kući koju je kupio davne 1958.

Dok mnogi milijarderi troše na skupe nekretnine, Bafet je davno platio 31.500 dolara za svoju kuću u Omahi, što je oko 318.600 dolara u današnjim dolarima, i ondje je živio više od 60 godina.

Međutim, njegov dom nipošto nije malen. Kuća od 6570 kvadratnih metara s pet spavaćih soba imala je mnogo renoviranja i dograđivanja tokom decenija i danas vrijedi oko milion dolara. Također je zaštićena ogradama i sigurnosnim kamerama.

Bafet ne planira da se seli. Ranije je izjavio da je njegova kuća treća najbolja investicija koju je ikada napravio.

2. Rijetko uzima kredite

Bafetova rijetka hipoteka bila je na kući za odmor u Laguna Beachu u Kaliforniji koju je kupio 1971, iako je sigurno imao dovoljno novca da za gotovinu priušti imanje na moru vrijedno 150.000 dolara.

Za CNBC je ranije izjavio da je uzeo 30-godišnji hipotekarni zajam jer je “mislio da bih vjerobatno mogao bolje proći s kreditom nego da to bude kuovina kuće u gotovini u cjelosti.”

Radije je “višak” novca uložio u Berkshire Hathaway — kompaniju koja mu je donijela milijarde.

3. Doručkuje jeftino

Dok bi mogao jednostavno dati ličnom kuvatu da mu spremi gurmanski doručak, Bafet radije zgrabi jednostavan sendvič na putu na posao. Kaže da ne voli da potroši više od 3,17 dolara na jutarnji obrok.

“Kad se ne osjećam baš tako imućno, mogao bih potrošiti 2,61 dolara, što su dvije pljeskavice s kobasicama, a zatim ih spojim i natočim Coca-Colu”, kaže on u HBO-ovom dokumentarcu “Becoming Warren Buffett” iz 2017. godine .

Nastavlja: “Slanina košta 3,17 dolara, ali jutros je tržište palo, pa ću umjesto toga jaje i biskvih sa sirom što me košta 2,95 dolara.”

4. Ne razbacuje se brendovima

Bafet ne mari previše za dizajnerska odijela ili najnoviji model iPhonea – godinama se oslanjao na svoj preklopni telefon od 20 dolara prije nego što ga je 2020. zamijenio Appleovim pametnim telefonom.

“Oracle of Omaha” izbjegava nepotrebno trošenje i jednom je rekao: “Ne štedite ono što ostane nakon trošenja, već potrošite ono što ostane nakon štednje.”

5. Ne ulaže (više) posuđeni novac

“Nikada u životu nijesam posudio značajniju količinu novca. Nikada. I nikada neću. Ne zanima me to”, rekao je studentima Notre Damea još prije 30 godina.

Iako je mladi Bafet jednom posudio 25% svog neto bogatstva za kupovinu dionica, on upozorava ulagače da ne ponove istu grešku.

Čak će vam i vješti trgovci dionicama reći da posuđivanje radi ulaganja može biti rizično.

6. Kupuje automobile na sniženju

Mnogi milijarderi i milioneri u svojim garažama drže kolekciju blještavih sportskih automobila i starinskih modela, no Bafet preferira popravljene automobile koje može nabaviti po sniženim cijenama.

Nadogradio je svoj Cadillac DTS iz 2006. u Cadillac XTS za 45.000 dolara 2014. godine.

“Istina je da vozim samo oko 3.500 milja (manje od 6.000 km) godišnje, tako da ću vrlo rijetko kupovati novi auto”, rekao je za Forbes.

7. Pronalazi kreativne načine za uštedu

Kad se Bafetovo prvo dijete rodilo, ladicu komode je pretvorio u kolijevku. Za drugo je posudio krevetić.

“Ako kupujete stvari koje vam ne trebaju, uskoro ćete prodati stvari koje vam trebaju”, kaže milijarder.

Dakle – pažljivo pogledajte šta sve kupujete i shvatićete gdje griješite.

8. Posao mu je ono što voli

Bafet dio svog uspjeha pripisuje svojoj strasti za ulaganjem.

“Morate voljeti nešto da biste u tome bili dobri”, kaže, pozivajući ljude da prihvate poslove koje vole umjesto pozicija koje dobro djeluju iz druge perspektive.

Čak i ako ne možete napustiti svoj stalni posao kako biste se posvetili stvarima u kojima istinski uživate, možete se fokusirati na pristupačne hobije. Sam Bafet uživa u kartanju i sviranju ukulelea.

9. Koristi gotovinu, a ne kredit

Dok većina nas radije koristi kreditnu karticu za svakodnevnu kupovinu, Bafet koristi gotovinu.

On je za Yahoo Finance još 2019. rekao da koristi gotovinu u “98% slučajeva”.

“Ako sam u restoranu, uvijek ću platiti gotovinom. Jednostavno je lakše”, smatra on.

Iako ova metoda može zvučati pomalo staro, manje oslanjanje na svoju kreditnu karticu može vas spriječiti u trošenju novca koji nemate.

Korišćenje većine raspoloživog kredita – ili još gore, kašnjenje s mjesečnim plaćanjima – šteti vašem finansijskom stanju. Ako se borite s otplatom duga po kreditnoj kartici, razmislite o tome da ga spojite u zajam za konsolidaciju duga s nižom kamatnom stopom. Provjerite kod banaka uslove za refinansiranje postojećeg duga i što prije izađite iz njega.

10. I dalje koristi kupone

Bafet voli jednostavne stvari i jednom je počastio prijatelja i kolegu milijardera Bila Gejtsa obrokom u svom omiljenom restoranu brze hrane – s kuponima za popust.

“Sjećate li se kako smo se smijali kad smo zajedno putovali u Hong Kong i odlučili da ručamo u McDonald’su? Ponudio si da platiš, zavukao u džep i izvukao… kupone!”, napisao je Gejts u godišnjem pismu 2017.

“Melinda je upravo pronašla ovu fotografiju mene i ‘velikog rasipnika’. To nas je podsjetilo koliko cijenite dobre prilike”, dodao je Gejts.