business, colleague, job, work, rest, resting, sitting

Ovo je bila godina hladnog tuša za ljubitelje kriptovaluta, kombi stila života i radnike na daljinu

Podijeli

Ova godina je bila teška na mnogo frontova. Rusija je napala Ukrajinu. Inflacija je porasla širom svijeta. Evropa se bori sa energetskom krizom uoči zime. Zemlje u razvoju se bore sa krizom hrane. I kao vrhunac, globalna recesija se naširoko očekuje, ako već nije nastupila.

Amerikancima je 2022. otvorila oči i kod kuće ali i dalje. Svi trendovi koji su karakterisali 2010-te srušili su se u istorijskom naletu ekonomske destrukcije. Zamislite maloprodajnog trgovca kriptovalutama ili memima čiji su se veliki profiti odjednom pretvorili u velike gubitke. Ili uzmite u obzir radnika na daljinu koji je pobjegao iz velikog grada samo da se ne bi brinuo da će njihov posao biti prvi ukinut zbog otpuštanja. Čak su se i mnogi frilenseri, “osuđeni na život na točkovima” razočarali nomadskim načinom života koji se veliča u TikTok i Instagram objavama.

Za sve navedene, 2022. je bila poput hladnog tuša. Federalne rezerve su umnogome doprinijele. Proteklih desetak godina, politika američke centralne banke koja je podsticala inflaciju superniskim kamatnim stopama i masivnim kupovinama obveznica podstakla je „mjehur svega“, u kojem su cijene imovine širom svijeta dostigle nove maksimume.

Raniji “efekat bogatstva” nije mogao trajati vječno, a ova godina je označila kraj te faze, a Fed je obećao da će se boriti protiv visoke inflacije višim kamatnim stopama – čak i ako to znači recesiju. “Dok će više kamatne stope, sporiji rast i mekši uslovi na tržištu rada smanjiti inflaciju, oni će takođe donijeti određene teškoće domaćinstvima i preduzećima”, upozorio je ovog ljeta predsjednik Fed-a Džerom Pauel.

I berze su zbog politike Fed-a imale lošu godinu – Glavni indeks na Vol Stritu, S&P 500, pao je više od 20% od početka godine do danas.

Kripto zima se protegla na cijelu godinu

Investitori u kriptovalute imali su još lošiju godinu. Bilo je teško održati velike nade tokom “kripto zime” 2022, koja se protegla na cijelu godinu. Bitcoin je pao preko 50% do danas, a druge kriptovalute su još više pale u rasprostranjenoj rasprodaji koja je ismijavala prodajnu mantru “Kupi kada pada”.

Generalni direktor JPMorgan Chasea, Džejmi Dajmon, rekao je zakonodavcima prošlog mjeseca da su kriptovalute „decentralizovane Ponzi šeme, a ideja da je dobra za svakoga je nevjerovatna“.

U međuvremenu, 2022. je u ritmu da bude „najveća godina za hakerske aktivnosti ikad“, navodi Chainalysis. Hakeri su ove godine zaradili više od 3 milijarde dolara kroz 125 hakovanja, nedavno je primijetila blokčein obavještajna firma, a ovaj mjesec je bio najveći ikada za hakerske aktivnosti.

Investitori u “meme” dionice takođe su se razočarali ove godine. Akcije Bed Bath & Beyond su u martu dostigle 22 dolara, ali su njegove borbe ubrzo postale uzaludne; finansijski direktor je izvršio samoubistvo prošlog mjeseca, a cijena dionice je sada ispod 6 dolara. AMC Entertainment, još jedan favorit mema, takođe je doživio značajan pad, kao i prodavač video igara GameStop.

“Špekulacije o dionicama kriptovaluta i mema u svakom slučaju nijesu bile zdrave”, rekao je Ken Griffin, izvršni direktor hedž fonda Citadel.

“Novac koji je pogrešno raspoređen u špekulativnu imovinu ne stvara dugoročna radna mjesta i ne pomaže u stvaranju dugoročnog prosperiteta koji Ameriku čini zemljom kakva jeste”, rekao je on krajem prošlog mjeseca na konferenciji CNBC Delivering Alpha.

“Amerika da se vrati u kancelarije”

Naravno, nijesu se svi pridružili ludnici spekulacija. Neki Amerikanci su odlučili da ostave stres iza sebe tako što su prihvatili „život u kombiju“. Alternativni način života uhvaćen je među radnicima na daljinu tokom pandemije, nakon što je postao popularan 2010-ih među milenijalcima koji su tražili nomadsku avanturu. Video snimci koji romantizuju takav način života – pijenje vina pod zvijezdama, spavanje na plaži – prikupili su milione pregleda na Instagramu i TikToku, a kompanije za konverziju kombija borile su se da održe korak sa rastućom potražnjom usred problema u lancu nabavke.

Ali, kako je Fortune objavio nedavno, mnogi od onih koji pokušavaju život u kombiju razočarani su njime, ponekad nakon što su potrošili značajan dio svoje ušteđevine na konverziju ili renoviranje vozila. Jedan 33-godišnjak je to opisao kao “veličano beskućništvo” i ljutio se na cijene gasa. Drugi je rekao otvorenije: „Kultura uticajnih ljudi na život u kombiju je puna s*anja“, žaleći se, između ostalog, na beskonačne popravke i potrebu da plaćaju hotelske sobe kada je prevruće za spavanje u kombiju.

Drugi izabranici “doživotnog kombija” žalili su se zbog toga što moraju stalno smišljati gdje da se parkiraju i spavaju, izazove u kupatilu i tuširanju, a javna percepcija o njima više naginje “propalicama” nego “avanturistima”, kada parking postane dom za noć.

Naravno, život u kombiju je i dalje popularan, a kompanije zarađuju. Ford ima uzdanicu – kamper kombi nazvan Transit Trail, pri čemu je jedan izvršni direktor tvitovao video o životu kombija o tome i pisao: “Od mjesta rada do kampa.” Ali za mnoge se pokazalo da je svakodnevna realnost takvog životnog stila daleko od glamuroznih video zapisa na Instagramu.

Za radnike koji se nadaju da mogu nastaviti rad iz kombija ili kod kuće ili čak potajno s Balija, 2022. takođe nije bila previše prijatna, jer su izvršni direktori visokog profila signalizirali veći otpor toj ideji. To je dovelo do toga da su radnici na daljinu, od kojih su mnogi tvrdili da su produktivniji van kancelarije tokom pandemije, osjećali manje samopouzdanja u pogledu svojih radnih aranžmana i izgleda.

Izvršni direktor Tesle, Ilon Mask, rekao je u maju da “rad na daljinu više nije prihvatljiv” i da bi zaposleni koji su nezadovoljni promjenom trebalo da se “pretvaraju da rade negdje drugdje”.

Izvršni direktor BlackRocka, Lari Fink, rekao je prošlog mjeseca da će njegova investiciona firma zauzeti “tvrđi stav” prema radu na daljinu i da će vraćanje radnika u kancelarije pomoći u smanjenju rekordne inflacije u Americi.

Ni Citadel’ov Grifin ne voli rad na daljinu. Ranije ovog mjeseca “huškao” je ambiciozne mlade profesionalce protiv tog modela i rekao da je vrijeme da se Amerika “vrati u kancelariju”.

S obzirom da 98% izvršnih direktora očekuje recesiju u SAD-u u narednih 12 do 18 mjeseci, prema novom istraživanju Conference Board-a, radnici na daljinu sve više strahuju da će biti među prvim zaposlenima koji će biti otpušteni u slučaju potencijalnog smanjenja radnih mjesta. Istraživanje među menadžerima koje je ovog mjeseca objavila softverska firma Beautiful.AI sugeriše da i te kako imaju razloga za strah.

Postoji i ova briga: ako se posao može obaviti na daljinu, da li bi ga kompanije na kraju mogle eksternalizovati? Sigurno je radnik negdje u svijetu srećan da radi posao za vas za manje novca nego domicilni.

Ana Stansbri, koja predaje budućnost rada na MIT Sloan School of Management, upozorila je ovog mjeseca na tu mogućnost, koristeći Google i Facebook kodere kao primjer. Ako su bili u mogućnosti da rade „godinu i po dana, a da nikada ne odu u kancelariju, čini se vrlo, vrlo vjerovatno da će mnoge kompanije dugoročno preispitati strategije i angažovati one vrste poslova koje ranije nijesu bile angažovane na spoljnim način rada”, rekla je ona.

Rad na daljinu, dionice mema, kriptovalute, pa čak i život u kombiju dali su mnogim Amerikancima osjećaj da mogu dobiti veću kontrolu nad svojim životima. Međutim, 2022. godina bila je podsjetnik da mnogo veće snage ponekad skrenu putanju u potpuno drugom pravcu.

Autor: Steve Mollman, Fortune / Prevod i obrada: Investitor