credit card, cutting, destroying credit card

Kreditne kartice mogu biti zamka: Najbolji savjeti stručnjaka za novac kako izbjeći dug

Podijeli

Možda je vrijeme da isječete kreditnu karticu.

Kako inflacija nastavlja da raste, kamatne stope na kreditne kartice u SAD-u su takođe porasle u prosjeku za 22%, navodi Lending Tree.

Stručnjak za lične finansije Dejv Remzi iz kompanije Ramsey Solutions, autor najprodavanijih knjiga “Baby Steps Millionaire” i drugih knjiga, rekao je za emisiju “Fox & Friends” u ponedjeljak da je najbolji način da se izbjegnu visoke stope i rastući dugovi – potpuno odustajanje od kreditne kartice.

“Davno sam se riješio kreditnih kartica i prešao na debitnu”, rekao je.

Remzi je ponudio nekoliko savjeta za život bez kreditne kartice, uključujući učenje o kreditnim rezultatima i saznanje da je moguće pobijediti sistem.

I stručnjak za lične finansije Ramsey Solutions, Džordž Kamel, smatra da je moguće izdići se iznad igre brojeva kreditnih kartica.

“Ne morate da igrate ovu igru ​​da biste pokušali da vratite 2% dok [imate posla sa] 22% kamate”, rekao je on. “To je suludo.”

Jedna od glavnih briga koje potrošači imaju u vezi s napuštanjem svojih kreditnih kartica je gubitak kreditnog rezultata. Ali Kamel je rekao da je ovaj “dragocjeni” rezultat potpuno nepotreban.

“Nijesam imao kreditni rezultat godinama i naučio sam da možete iznajmiti stanove, možete iznajmiti automobile, možete iznajmiti hotele, bez tolike potrošnje”, rekao je.

“Čak sam kupio i kuću bez kreditnog rezultata”, istakao je.

Remzi se saglasio s ovim stavom i dodao da je visoka kreditna ocjena samo dokaz da je potrošač dobar u zaduživanju.

Stručnjak je ponudio još jedan savjet za potrošače: da uvijek imaju pri ruci fond za hitne slučajeve.

Ramsey Solutions je otkrio da 36% Amerikanaca ne može pokriti hitne slučajeve od 400 dolara – i umjesto toga se obraćaju svojim kreditnim karticama za tu vrstu potrebe.

Kupac plaća kreditnom karticom – ono što George Kamel naziva “plastičnom štakom”. Takođe je dodao: “Amerikanci sada imaju 887 milijardi dolara duga po kreditnim karticama – to je polovina svih dugova po studentskim kreditima.”

Kamel je objasnio da su mnogi potrošači upali u “zamku” korišćenja kreditne kartice za prikupljanje bodova i pomoć pri njihovom kreditnom rezultatu.

Ipak, zbog inflacije, Ramsey je rekao da potrošači nastavljaju da “uranjaju” u kreditne kartice s visokim kamatama – što je samo još jedan način na koji vas banke veže, rekao je direktno.

Remzi je najavio da je njegov tim pokrenuo vlastitu debitnu karticu pod nazivom Gazela, bez naknada i dugova.

Dodao je da je inflacija zastrašujuća za sve, ali je rekao da je vrijedno zapamtiti da “ne donosite dobre odluke kada se bojite”.

“Odmaknite se od emocija i recite, novac koji imam ću pametnije da trošim”, rekao je.

Drugim riječima: “Ne mogu kontrolisati sve ove stvari koje dolaze na mene, ali mogu kontrolisati kako ću reagovati na to s onim što imam.”

Remzi je kazao da banke zarađuju na običnim ljudima koji postaju plijen njihovim ponudama zajmova i kreditnih kartica u teškim vremenima.

“Riješite se kreditnih kartica SADA kako ih ne biste koristili u trenutku slabosti”, poručio je, dodajući da 80 odsto prihoda bankarske industrije dolazi od kamata na kredite.

“Zato imaju najviše zgrade s najljepšim predvorjima u svakom gradu. Banke zarađuju novac na ljudima poput vas i mene koji postaju plijen njihovim ponudama zajmova i kreditnih kartica, upravo je to razlog zašto smo željeli da sami zadužimo karticama koji vam gomilaju obaveze. Kreditne kartice su u stvari kratkoročna opcija koja vas samo dovodi do neuspjeha kasnije”, poručio je.

Foto: pressfoto on Freepik