office, worker, it, programmer

5 savjeta za brži rast vašeg biznisa

Podijeli

Jednom kada vaša kompanija prođe fazu pokretanja i postavila je svoje temelje, sljedeći prirodni korak je skaliranje vašeg poslovanja. To znači dostizanje viših ešalona razvoja i povećanje profita.

Međutim, lideri malih i srednjih preduzeća imaju tendenciju da prave iste greške kada pokušavaju da povećaju svoje poslovanje.

Ne možete vidjeti šta će biti u budućnosti, ali možete biti svjesni onoga što će vjerovatno doći. U članku za Forbes, Andrei Petrik, izvršni direktor i suosnivač NetHunt CRM-a, podijelio je nekoliko poslovnih pravila koja je, kako kaže, naučio dok je vlastitu kompaniju činio većom.

Ova pravila možda nijesu potpuno nova ili jedinstvena, ali apsolutno funkcionišu. Testirani su tokom vremena, sa iskustvom iz stvarnog života:

1. Količina i kvalitet

U nekom trenutku tokom poslovnog rasta, vaši potencijalni klijenti, kupci i narudžbe će premašiti kapacitet vašeg poslovanja. Potražnja može nadmašiti ponudu bez pravilnog planiranja, tako da je prvi korak u povećabjnju vašeg poslovanja, zapravo povećanje vašeg tima.

Morate privući dovoljno zaposlenih da biste zadovoljili potražnju, ali ovo je samo pola posla. Da bi se uspješno proširilo, vaše poslovanje takođe treba da se fokusira na kvalitet i obuku novih radnika. Pronalaženje velikog broja talentovanih novih zaposlenih koji će odgovarati vašem poslovanju može biti teško, jer postoji mnogo potencijalnih nepoznanica u tom procesu koje ćete morati riješiti.

Prvo, svi novi zaposleni bi trebalo da iskuse isti, opsežan period ulaska u kompaniju. Ovo je njihova obuka, na kojoj uče o procesima unutar kompanije i shvataju svoje nove odgovornosti i očekivane rezultate. Osim toga, važno je osigurati da komunikacija između sektora i pojedinaca bude što glatkija i neometana. Pobrinite se da ne postoji vakuum oko novih zaposlenih; trebalo bi da budu u stanju da sa sigurnošću započnu svoj novi posao sa svim alatima, informacijama i podrškom koja im je potrebna za uspjeh. Pravilna organizacija i distribucija informacija su od suštinske važnosti kako bi se osiguralo da novi regruti mogu krenuti s radom.

2. Delegiranje nad kontrolom

Na početku našeg poslovnog putovanja, vrijeme provodimo u gašenju svih vrsta požara. Ali kako napredujemo, sve veći broj požara postaje previše za jednu osobu. Zbog toga je važno naučiti i savladati vještinu delegiranja.

Često čujem pitanje „Kako da kontrolišem rad svog tima?“ Ovo je pogrešan pristup. Kao lider kompanije, vjerujem da bi lideri trebalo da se fokusiraju na postizanje ciljeva svoje kompanije – širu sliku. Lična kontrola i mikromenadžment su nekompatibilni sa širom slikom. Dokazano je da zaposleni nijesu produktivniji kada pazite na svaki njihov pokret. Zapravo, zaposleni su skloni da pretjeranu pažnju svog menadžera smatraju stresnom i demotivišućom.

Pustite uzde – delegirajte zadatke. Ove ljude ste zaposlili s razlogom, pa im vjerujte da će posao obaviti korektno i u onoliko vremena koliko je potrebno. Menadžeri bi trebalo da se uključe u pojedinačne procese samo kada ciljevi nijesu ispunjeni.

3. Razumijevanje razloga za rast i fokusiranje na profitabilna područja

Od suštinske je važnosti razumjeti pokretačke faktore koji stoje iza poslovnog rasta kako biste znali šta donosi, a šta ne donosi prihod vašem poslovanju. Menadžeri na početku skaliranja svog poslovanja mogu biti u iluziji da rade sve kako treba. Dokle god zarađuju više novca, sve je bezveze!

Problem je kada počnu reinvestirati dio tog novca natrag u posao bez poznavanja ROI kanala (kanali povrata investicije ili tržišta). Ako ranije nijeste iskusili uravnotežen rast, onda je teško razumjeti koje strane vašeg poslovanja treba povećati. Reinvestirajte novi prihod u prava područja i kanale koji su profitabilni za vaše poslovanje. Napravite bilješke i izvještaje o tome šta radi, a šta ne, i vratite se na ove bilješke kada reinvestirate u budućnosti.

4. Alati za upravljanje bazom podataka

Spremni ste za veći obim biznisa, pa je vrijeme da se riješite te tabele i bacite svoju bilježnicu u kantu. Biznis voli red, bez obzira na njegovu veličinu. Tokom aktivnog rasta kompanije, postojanje namjenskog sistema za prikupljanje, čuvanje i organizovanje podataka o klijentima postaje neophodnost.

Primjena sistema za upravljanje odnosima sa klijentima (CRM) značajno poboljšava kvalitet podataka o klijentima, sprečava izgubljene prilike i pomaže mnogo bržem rastu. Uvođenjem CRM-a u vaše poslovne procese, vaši podaci postaju čistiji, potpuniji i bolje organizovani. Ovo je korisno i za prodajni tim i za vlasnika, jer daje jasnu sliku o tome šta radi u vašoj firmi a šta treba poboljšati. To je takođe i transparentan način da se vidi cjelokupno poslovno zdravlje preduzeća.

5. Automatizacija procesa

Niko ne voli ručni rad. Previše toga vodi do izgaranja, posebno kada se taj posao umnožava kako povećavate svoje poslovanje. Zato je vrijedno automatizacije i delegiranja procesa koji se ponavljaju kao što su unos podataka, praćenje putem e-pošte, distribucija potencijalnih klijenata i odgovori na upite. Automatizacijom ovih vrsta osnovnih procesa, možete uštedjeti sate dragocjenog vremena i povećati stope konverzije kupaca. Koristite svoje ljude na zadacima koji zahtijevaju ljudski doprinos, kao što su razvoj strategije, kreativni poduhvati i stvarna komunikacija s kupcima.

Investitor