Tim Kuk, Ilon Mask

“Sve je bio nesporazum”: Kako je Tim Kuk za jedan dan umirio Ilona Maska

Podijeli

Izvršni direktor Applea, Tim Kuk poznat je po tome što je odličan komunikator i to je bilo u potpunosti prikazano ove sedmice dok je pratio nalet optužbi Ilona Maska na račun Applea.

Novi izvještaj Financial Timesa ovog vikenda nudi dublji pogled na to kako bivši čelnici Applea gledaju na Kukove vještine, uz upozorenje da postoji jedan problem koji još nije riješio…

Prošla sedmica je bila vrtoglava kada je u pitanju odnos Ilona Maska i Applea. Novi vlasnik Twittera započeo je sedmicu brzim nizom tvitova u kojima su Apple i Tim Kuk optužili da su zaustavili svoje oglašavanje na Twitteru, sugerišući da “mrze slobodu govora”.

Za Apple je to bila svojevrsna PR noćna mora, jer je Mask ohrabrio svoju vojsku sljedbenika da započnu “revoluciju protiv online cenzure u Americi” i pozvao Apple da “objavi sve cenzurne prakse koje primjenjuje a koje utiču na njegove klijente”.

Mask je takođe tvrdio da je Apple “prijetio da će uskratiti Twitter iz svog App Store-a”, ali nije objasnio zašto. Umjesto da se javno angažuje i reaguje na javne prozivke, Tim Kuk je privatno pozvao Maska u Apple Park na sastanak. Mask se potom na Twitteru zahvalio Kuku na sastanku i obilasku grandioznog Apple Parka, dodajući da je sve bio “nesporazum”.

Financial Times je razgovarao s “bivšim veteranom Applea s više od 10 godina iskustva” o Kukovoj sposobnosti da smiri nekoga poput Muska:

„Siguran sam da ga je Tim šarmirao“, rekla je osoba koja je željela da ostane anonimna. „Htio je da sasluša Maska. I siguran sam da je Tim detaljno dao svoju perspektivu cijelog događaja. To je ono što Tim radi: zasuče rukave i rješava probleme. Ne voli velike javne sporove, bilo da je u pitanju PR ili nešto spornije. To nije njegov način ponašanja. On nije kao Ilon.”

Suosnivač Applea Stvi Voznijak dodao je da je Kukova “najbolja vještina samo razumijevanje potrebe da se brine o svima” i “da bude multidisciplinaran i da nema favorita”.

Džon Skali, koji je bio izvršni direktor Applea prije nego što se Stiv Džobs vratio u kompaniju, dalje je razradio:

“Prva milijarda dolara došla je od Džobsa i Ajva, trilion je došao od onoga što je Tim Kuk uradio. Radi to na tih način i ne skreće pažnju na sebe, ali radi izvanredan posao. Kada držite iPhone u ruci, imena koja vam odmah padaju na pamet su Stiv Džobs i Džoni Ajv, ali doprinos koje je Tim Kuk dao jednako je relevantan”, jasan je Skali.

Problem Kine

Ali uz sve to rečeno, Financial Times bilježi najveću krizu koju Tim Kuk tek treba da riješi – ili čak javno komentiriše, što nije njegova praksa. Apple je u velikoj mjeri zavisan od proizvodnje u Kini, a kao što smo već pisali, njegov primarni “iPhone City” (grad i fabrika gdje se proizvode vrhunski modeli iPhone-a) potresla su gašenja i protesti radnika. Čitaj više

Apple je takođe donio kontroverznu odluku da ograniči funkcionalnost AirDropa u Kini, nakon što su demonstranti koristili tu funkciju za svoje anti-vladine aktivnosti.

Izvještaj Wall Street Journala kaže da Apple nastavlja sa svojim naporima da diversifikuje svoj lanac nabavke izvan Kine. Čitaj više Međutim, dok to bude činila, Kina će i dalje ostati izuzetno važan tržišni segment za Apple u smislu prodaje iPhonea.

Portal 9to5mac.com piše da su tokom posjete Vašingtonu ove sedmice (kako bi se sastao sa zakonodavcima i prisustvovao državnoj večeri u Bijeloj kući za francuskog predsjednika Emanuela Makrona), Kuka novinari pitali “da li podržava pravo kineskih građana na protest”. Nije odgovorio.

Investitor

Comments are closed.