Artificial Intelligence, robot, robotics, vještačka inteligencija, robot

ChatGPT govori crnogorski: Pitali smo da li će Crna Gora bankrotirati, evo šta je rekao

Podijeli

Nedavno pokrenuti ChatGPT je napredni chatbotom iza kojeg stoji sistem vještačke inteligenije, a koji je u stanju razumjeti zadatke i na osnovu toga dati odgovore. Prvi utisak kada dobijete odgovor na upit jeste da iza njega stoji čovjek.

Nakon objave i otvaranja za javnost, ChatGPT je privukao pažnju javnosti i interneta, jer su ga svi htjeli probati, a rezultati korišćenja su zaista zapanjili društvene mreže. Neki mu predviđaju svijetlu budućnost, čak da će zasjeniti neprikosnoveni Google.

Mi smo ga isprobali više puta a posljednji put smo ga pitali da li razumije crnogorski jezik i dobili nedvosmislen odgovor – Da, i ne samo što razumije već i da može da odgovara na njemu.

Postavili smo par iz oblasti ekonomije i javnih finansija i dobili više nego zanimljive odgovore, koje prenosimo u cjelini:

Investitor: Da li će Crna Gora bankrotirati?

ChatGPT: Ne mogu da predvidim budućnost finansijskog stanja Crne Gore sa sigurnošću. Međutim, različiti faktori kao što su ekonomske politike i međunarodni odnosi mogu uticati na finansiisku stabilnost zemlje.

Preporučujem da pratite izviestaje i analize stručnjaka sa oblasti ekonomije koji će vam dati bolju sliku o stanju.

Investitor: Da li je javni dug Crne Gore previsok?

Javni dug Crne Gore se kreće oko 60% BDP-a u posljednje vrijeme, što je relativno visok procenat u odnosu na neke druge zemlje. Međutim, to ne znači neizvjesnost u budućnosti neophodno, jer postoji i mnogo faktora koji mogu uticati na to kako će se javni dug razvijati u budućnosti, kao što su ekonomski rast, inflacija i fiskalna politika vlade.

Ukratko, javni dug Crne Gore je visok, međutim, to ne znači da je drzava neizvjesna, veé se mora pratiti razvoj situacije i faktora koji će uticati na njega.

Investitor: Da li je auto-put Bar – Boljare isplativ?

Ispravnost izgradnje auto-puta Bar-Boljare je predmet različitih mišljenja.

Neki smatraju da bi auto-put doprinio razvoju turizma i privrede u regionu i bio isplativ u dugoročnom periodu, dok drugi smatraju da bi troškovi gradnje bili preveliki u odnosu na potencijalne koristi.

Potreba za ovim auto-putom je velika, jer će povezati Crnu Goru sa Evropom, a takođe će olakšati transport robe i putnika izmedu Balkana i Evrope, što će povećati ekonomsku aktivnost i razvoj.

Međutim, gradnja ove infrastrukture je skupa i zahtijeva velike investicije, te se mora pažljivo razmotriti da li je u tom trenutku isplativ i da li država ima dovolino sredstva za gradnju.

Ukratko, gradnja auto-puta Bar-Boljare ima potencijal da donese koristi u dugoročnom periodu, međutim, potrebno je pažljivo razmotriti sve faktore, kao što su troškovi gradnje, potencijalni prihodi i ekonomske prilike, kako bi se donijela ispravna odluka o isplativosti projekta.

Investitor: Kakva je budućnost crnogorske ekonomije?

Budućnost crnogorske ekonomije je tesko predvidljiva i zavisi od mnogih faktora, uključujući globalne ekonomske trendove, politiku vlade i međunarodne odnose.

U posljednjih nekoliko godina, Crna Gora je iskusila ekonomski rast, što je bilo povezano sa razvojem turizma i stranih investicija. Međutim, pandemija COVID-19 je negativno uticala na turizam i privredu, što je dovelo do smanjenja ekonomskog rasta i povećanja nezaposlenosti.

Kako bi se poboljšala budućnost ekonomskog razvoja, vlada bi trebalo da nastavi sa ekonomskim reformama, kako bi povećala konkurentnost i privukla više stranih investicija.

Takođe bi trebalo da radi na poboljšanju infrastrukture, kao što je gradnja auto-puta Bar-Boljare, kako bi se povećala efikasnost transporta i privuklo više investicija.

Ukratko, budućnost crnogorske ekonomije je neizvjesna i zavisi od mnogih faktora, međutim, ako se nastavi sa ekonomskim reformama i poboljšanjem infrastrukture, ima potencijal za razvoj i stabilnost.

Hvala na odgovorima.

Nema na čemu, rado sam ti pomogao. Ukoliko imaš bilo kakva dodatna pitanja, slobodno se obrati meni.