savings, coins, money, finance, personal finance

Efikasan plan za uštedu novca svakog mjeseca

Podijeli

Kakvi su vam planovi za penzionerske godine? Prema Transamerica Retirement Survey iz 2022. godine, dva glavna cilja penzionisanja su „putovanje“ i „provođenje više vremena sa porodicom i prijateljima“. Ali da biste postigli te ciljeve, moraćete uštedite novac koji sada zarađujete.

Više od polovine (55%) Amerikanaca priznaje da kasni sa svojom penzionom štednjom. Prema istraživanju Bankrate-a, više od trećine (35%) tvrdi da “značajno zaostaje”.

Sljedeći savjeti mogu vam pomoći da naučite kako planirati uštedu novca i to svakog mjeseca.

1. Odredite koliko vam je novca potrebno za život svakog mjeseca

Počnite tako što ćete izračunati svoje lične troškove života. Da biste to učinili, zbrojite svoje fiksne, varijabilne i diskrecione troškove.

Fiksni troškovi
Fiksni troškovi su neophodni troškovi koji se ne mijenjaju iz mjeseca u mjesec. Uobičajeni primjeri fiksnih troškova su:

Najam ili hipoteka
Plaćanje automobila
Računi za telefon/kablovsku
Premije osiguranja
Porezi na imovinu
Studentski krediti ili druga otplata dugova

Nemojte još računati na svoju ušteđevinu. Upravo sada, tražite da odredite iznos novca koji vam je apsolutno potreban svakog mjeseca, a to počinje s ovim fiksnim troškovima.

Varijabilni troškovi
Neophodan je i pregled varijabilnih troškova, a  njihovi iznosi mogu varirati iz mjeseca u mjesec. To uključuje troškove kao što su:

Namirnice
Režije – voda, struja, komunalije
Odjeća
Troškovi kreditne kartice

Zapamtite da su ovo tekući prosjeci i da mogu dostići vrhunac u određeno doba godine. Možda razmislite o tome da zbrojite svoje račune za komunalije iz prošle godine, a zatim podijelite ukupan iznos sa 12 da biste izračunali mjesečni prosjek.

Diskrecioni troškovi
Konačno, moraćete uzeti u obzir diskrecione troškove. Ovo su kupovine koje odaberete da obavite, kao što su:

Obroci/kafa van
Zabava
Pretplate na streaming
Hobiji i sportovi
Članstva u teretani i sportskim klubovima

Ako nijeste sigurni odakle da počnete, pogledajte svoje bankovne izvode iz posljednja tri mjeseca (ili više). Ovo će vam dati predstavu o tome gdje ide vaš novac, a informacije možete koristiti kao osnovu kada počnete da planirate štednju.

2. Kreirajte budžet koji izdvaja novac za neophodne troškove, uštede i diskrecionu potrošnju

Nakon što odredite iznos novca koji vam je potreban svakog mjeseca, možete kreirati budžet koji zadovoljava ove potrebe, ostavljajući prostor za uštede.

Počnite tako što ćete izdvojiti novac za svoje fiksne troškove. Budući da ovi troškovi ostaju konstantni, olakšavaju planiranje ukupnog budžeta. Zatim, preusmjerite novac na svoje varijabilne i diskrecione troškove.

Zapamtite da ne pokušavate alocirati svoj ukupni mjesečni prihod, već samo toliko da pokrijete ono što će vam trebati iz svake kategorije. Ovo će osigurati da vam ostane dovoljno novca za ušteđevinu.

Ako ste adekvatno planirali budžet, trebalo bi da imate dovoljno preostalog novca da izgradite svoju ušteđevinu. Počnite tako što ćete osigurati kratkoročni štedni račun. Ako imate dovoljno novca pri ruci da pokrijete troškove od tri do šest mjeseci, to vas može spriječiti da iskoristite svoju dugoročnu ušteđevinu ako se pojavi hitan slučaj.

Kada izgradite svoju kratkoročnu štednju, možete početi raditi na svom računu dugoročne štednje. Ne brinite ako trenutno nemate dovoljno za ušteđevinu. Čak i male količine se mogu akumulirati tokom vremena. Imajte na umu da ćete možda imati više da odvojite kada otplatite kredit za automobil, studentski dug i druge vremenski ograničene račune.

3. Po potrebi izvršite prilagođavanja kako biste bili sigurni da ste na pravom putu da ostvarite svoje ciljeve

Da biste naučili kako planirati uštedu novca, moraćete se pripremiti za nešto poput provjere stvarnosti. Prvo, uporedite budžet koji ste kreirali sa koliko ste zapravo potrošili svakog mjeseca. Moguće je da vaše trenutne navike potrošnje nijesu u skladu s vašim finansijskim ciljevima.

Ako je to slučaj, nemojte paničariti. Sada je vrijeme da uskladite svoje lične navike potrošnje sa svojim dugoročnim ciljevima. Vjerovatno nećete moći eliminisati potrebne troškove, ali sljedeći prijedlozi mogu vam pomoći da smanjite svoje varijabilne i diskrecione troškove:

Smanjite kafu ili hranu vani
Uklonite jedan ili više streaming servisa
Otkažite nekorišćene usluge pretplate
Kupujte proizvode robne marke
Koristite kupone za kupovinu namirnica
Podesite termostat da smanjite račune za komunalije

Doduše, može potrajati neko vrijeme da se naviknete na ove promjene. Zato napravite igru. Izazovite sebe da eliminišete jedan obrok za ponijeti ili kafu sljedeće nedjelje. Zatim, sedmicu nakon toga, izazovite sebe da eliminišete još jednu diskrecionu kupovinu.

Prije nego što shvatite, ispunićete željeni budžet i imaćete dovoljno prostora za uštedu za budućnost.

4. Automatizujte svoje finansije, tako da nijeste u iskušenju da potrošite više nego što ste odlučili

Znati kako planirati uštedu novca je lak dio. Najteži dio je držati se svog budžeta. To možete olakšati automatizacijom vaših finansija.

Mnogi potrošači se već oslanjaju na automatska plaćanja računa za pokrivanje stalnih troškova. No, neke banke vam dopuštaju da ovo napravite korak dalje automatskim prebacivanjem novca između vašeg tekućeg i štednog računa.

Na primjer, možete postaviti automatizovani prenos (trajni nalog) koji osigurava da odvajate novac za mjesečnu štednju. To znači da nećete biti u iskušenju da potrošite prije nego što budete imali priliku uštedjeti.

Samo budite oprezni s automatskim plaćanjima. Lako je izgubiti pojam o tome koje kompanije mogu pristupiti vašim podacima o plaćanju. Previše je lako prijaviti se za automatske usluge samo da bi kompanija kasnije podigla cijenu. Ovo može poremetiti vaš budžet, pa čak i uzrokovati prekoračenje ako nijeste pažljivi.

Inače, praćenje vaših automatskih plaćanja može biti zgodan način da ostanete na pravom putu, pa čak i da povećate svoj kredit dosljednim plaćanjem računa na vrijeme.

5. Napravite plan za otplatu dugova sa visokim kamatama

Iako će se većina prilagođavanja vašeg budžeta fokusirati na varijabilne troškove i diskrecione kupovine, možete smanjiti i određene fiksne troškove.

Mnogi od ovih troškova potiču od dugova sa visokim kamatama kao što su računi za kreditne kartice, studentski zajmovi ili plaćanje automobila. Možete osloboditi malo prostora u svom budžetu tako što ćete eliminisati ove troškove što je prije moguće. Evo dvije uobičajene strategije za to:

Metoda Grudve snijega
Počnite tako što ćete prvo otplatiti svoj najmanji dug. Zatim, kada eliminišete ovaj dug, primijenite iznos koji ste plaćali na svoj sljedeći najveći dug. Cilj je da dozvolite da vaša plaćanja naprave “grudvu snijega” dok ne eliminišete sve manje dugove i sada možete sebi priuštiti značajniji napredak u eliminaciji većeg duga.

Metoda lavine
Lavina metoda radi obrnuto. Počnite s otplatom najvećih računa (ili kredita s najvišim kamatama), a zatim se spustite do manjih računa. Ovo će vam pomoći da smanjite svoje najveće račune što je brže moguće. Samo imajte na umu da, budući da neki dugovi mogu biti prilično visoki (studentski krediti, na primjer), eliminacija ovih troškova može potrajati.

6. Slavite male pobjede na putu dok radite na svojim finansijskim ciljevima

Vaše godine u penziji su u osnovi cijeli život daleko. Zato pomaže postavljanje čvrstih mjerila za praćenje vašeg napretka. Na primjer, možete postaviti za cilj da odvojite 15% svog mjesečnog prihoda za svoj cilj penzionisanja.

Postavljanje niza kratkoročnih ciljeva može vam pomoći da pratite svoj napredak prema odlasku u penziju i dati vam osjećaj postignuća na tom putu.

Znati kako planirati uštedu novca takođe može biti odgovornost cijele vaše porodice. Ako porodica dijeli novosti o napretku, možete zajedno proslaviti postignuća. Zavisno od njihovih godina, vaša djeca možda neće biti oduševljena vašim napretkom u penziji, ali dijeljenje ovih pobjeda može im pomoći da nauče važnost dugoročnog planiranja.

8. Redovno provjeravajte svoj budžet kako biste bili sigurni da i dalje zadovoljava vaše potrebe

Vaše finansijske prilike se stalno mijenjaju. Vaš budžet bi trebalo da učini isto. Napravite plan da pregledate svoj budžet barem jednom godišnje. Ovo vam može pomoći da izvršite prilagođavanja dok otplaćujete dugove ili imate više prihoda za izvlačenje.

Pregled vašeg budžeta je posebno važan tokom perioda inflacije. Na primjer, više cijene u trgovini i benzinskoj pumpi mogu vas podstaknuti da prilagodite svoje varijabilne troškove. Osim toga, možda ćete morati ponovo procijeniti svoje redovne troškove kako biste bili sigurni da i dalje možete dodijeliti novac svojoj ušteđevini.

Možda ćete ostvariti veći prihod kako napredujete u karijeri. Povišice na poslu će vam omogućiti da se još više posvetite penzijskoj štednji ili će vam dati malo više prostora za disanje kada je u pitanju večera ili zabava.

Entrepreneur/Investitor