Izvršni direktor LinkedIna: Vaš budući najbolji zaposleni je vjerovatno neko od trenutno zaposlenih

Podijeli

Piše: Ryan Roslansky, izvršni direktor LinkedIn-a. Izvor: Fortune

“Kada je more bilo mirno, svi brodovi su podjednako pokazali majstorstvo u plutanju.”

Moj tata je godinama držao taj Šekspirov citat pored svog radnog telefona, ali tek sam sa 10 godina posumnjao da se ne radi o pukoj vožnji čamcem.

Kada sam pitao svog oca o čemu se zapravo radi, rekao mi je: „Rajane, pravi karakter i uspjeh nijesu definisani time kako se ponašaš kada sve ide kako treba, već kako se ponašaš kada sve ne ide.”

Taj razgovor mi je ostao urezan u pamćenje i to je bila lekcija koju sam iznova proživio početkom 2020. godine, kada sam preuzeo posao izvršnog direktora LinkedIn-a. U to vrijeme nijesam mogao ni zamisliti sa kakvim izazovima ćemo se suočiti. Imao sam plan na umu i opšti osjećaj kako će se moj stil vođenja prevesti na novu ulogu. Bilo nam je važno pružiti osjećaj konzistentnosti i stabilnosti, posebno imajući u vidu da je naš prethodni izvršni direktor bio na toj funkciji više od jedne decenije. Nema iznenadnih ili velikih promjena odjednom.

Međutim, kao i kod mnogih najbolje pripremljenih planova, stvari su dobile neke neočekivane preokrete koji su promijenili cijeli moj pogled na svijet.

Globalna zdravstvena kriza potresla je svijet, zaustavivši uobičajeno poslovanje i primoravši velike gradove na zatvaranje. Čitavi sektori su usvojili daljinski i hibridni rad za nekoliko sedmica. Kriza lanca snabdijevanja stvorila je uska grla u dopremanju robe do miliona kupaca. Čak i danas, okruženje ekonomske neizvjesnosti i dalje je veliko i predstavlja velike izazove za svako poslovanje.

Tehnološki sektor je posebno teško pogođen ovim problemima, prisiljavajući sve lidere da pažljivo sagledaju tim i talente i, u nekim slučajevima, donesu odluku o smanjenju radne snage. Iako je ovo ključno za osiguravanje otpornosti naših kompanija i da mogu izaći snažnije iz ovog dinamičnog okruženja, jednostavno nema teže odluke koju treba donijeti kao lider.

Nesumnjivo smo bili u uzburkanim vodama i vode su i dalje uzburkane – ali navigacija ovim nepredvidivim plimama nas je natjerala da se krećemo brže i da smislimo nove načine da radimo stvari.

Suočavajući se s negativnim vjetrovima, mnoga preduzeća instinktivno igraju na najmanji zajednički imenitelj i vide promjenu kao cijenu koju treba platiti ili teret s kojim se treba nositi. U međuvremenu, prilagodljivi lideri se poigravaju, igraju na pobjedu. To znači uzeti nužnu promjenu kao priliku za rast i ne bježati od donošenja hrabrih odluka, čak i kada je u suprotnosti sa onim što rade drugi oko vas.

2020. godine sve je to došlo do izražaja, ali umjesto da se smanjimo, vidjeli smo priliku da se izvučemo do trenutka prilagođavajući se i isprobavajući nove stvari. Za nas je to značilo uvođenje novih funkcija za pomoć ljudima koji su iznenada ostali bez posla i kojima je potrebna podrška, otkrivanje novog pristupa hibridnom radu gdje su naši zaposleni osnaženi da rade, ali je to najbolje za njih i njihove timove, i čak i preispitivanje i unapređenje vrijednosti naše kompanije kako bismo osigurali da naša kultura zaista odražava trenutne potrebe zaposlenih.

Način na koji se prilagođavate izgledaće drugačije za svaki posao, ali ključ je prihvatiti ideju da su teška vremena kada možete brzo testirati i učiti. Mnogi od najuspješnijih poslovnih lidera koje sam sreo već su usvojili ovaj način razmišljanja i uočavanje prilika usred turbulencija.

Izvršni direktor Microsofta Satja Nadela nedavno mi je rekao “lideri ne čekaju savršen teren ili savršeno vrijeme da bi nastupili, morate prihvatiti ruku koja vam je pružena i nositi se s ograničenjima.”

I bivša izvršna direktorica Burberryja, Angela Ahrendts, dala mi je sličan savjet kada sam je pitao o vođenju kroz izazovna vremena: “Naučila sam više u dolinama nego na planinskim vrhovima.”

Svi mi svakodnevno donosimo odluke koje niko na mjestu prije nas nikada nije morao donositi. Iako ovo može izgledati zastrašujuće, uvijek postoji prilika koja se krije na vidiku za one koji su spremni da je potraže.

Njegovanje kulture stalnog ponavljanja i učenja novi je zlatni standard koji će izdvojiti vaše poslovanje u svijetu u kojem je poremećaj norma. Ovo je suština prilagodljivog vodstva i sve počinje s tim kako zapošljavate i razvijate svoje timove i usvajanjem onoga što sam ja nazvao mentalitetom na prvom mjestu. Kompanije koje se fokusiraju na vještine i odstupaju od zastarjelih signala kao što su diploma, to gdje je neko ranije radio, moći će osigurati da imaju prave ljude s pravim vještinama, u pravim ulogama, koji rade svoj najbolji posao. I tu se proces ne zaustavlja. Jednom kada imate te zaposlene na pravim radnim mjestima sa pravim vještinama, jednako je važno nastaviti ulaganje u njihov napredak u karijeri i vještine.

U LinkedInu je to bilo ugrađeno u našu kulturu mnogo prije nego što sam postao izvršni direktor. Otkako je naš suosnivač Reid Hoffman prvi put uveo koncept „ture of duty“ (prilika za zaposlenike da preuzmu rotacione zadatke koji omogućavaju pristup novim vještinama, iskustvima i vezama), uvijek smo prihvatili način razmišljanja rasta i osnažili se zaposlenima koji istražuju različite puteve karijere.

Zaista vjerujem da je vaš sljedeći vrhunski zaposleni najvjerovatnije vaš trenutni zaposleni. A ako se fokusirate na vještine i razumijete vještine postojeće radne snage i gdje trebate ići kao kompanija, postoji ogromna prilika da pomognete vašem talentovanom radniku da pronađe različite poslove i zadatke u vašoj kompaniji umjesto da uči i odlazi. Zapravo, naši podaci pokazuju da nakon dvije godine, zaposleni koji je napravio interno preseljenje ima 75% vjerovatnoće da će ostati, za razliku od samo 56% vjerovatnoće za zaposlenog koji nije napravio internu promjenu.

Sve je to dio tog prilagodljivog načina razmišljanja koji je trenutno potreban. Iako sam od tate naučio neočekivane prednosti koje mogu proizaći iz snalaženja u teškim vremenima, trebalo ih je proživjeti kao izvršni direktor da u potpunosti shvatim šta znači prilagoditi se i prihvatiti promjene. Svako se može snaći kada je more mirno, ali novi nivo razmišljanja i potencijala se otključava kada vidite uzburkanu vodu kao jedinstvenu priliku da iznova osmislite kako radite stvari.