Laxman Narasimhan, Starbucks CEO

Još jedan Indijac na čelu globalne kompanije: 5 činjenica o novom izvršnom direktoru Starbucksa

Podijeli

Laxman Narasimhan porijeklom iz Indije preuzeo je dužnost novog glavnog izvršnog direktora globalnog giganta kafe Starbucks. Poziciju je naslijedio od osnivača kompanije, Howarda Schultza.

U nastavku donosimo pet činjenica o novom izvršnom direktoru Starbucksa.

  • Laxman Narasimhan se pridružio Starbucksu 1. oktobra 2022. kao novi izvršni direktor i ima oko 30 godina iskustva u vodećim globalnim poslovima, restoranima, e-trgovini i savjetovanju sličnih kompanija.
  • Prije nego što se pridružio Starbucksu, Narasimhan je bio izvršni direktor Reckitta, multinacionalne kompanije za zdravlje, higijenu i ishranu potrošača. Pomogao je u razvoju poslovanja e-trgovine Reckitt-a i pokrenuo inicijative, te podržao radnu snagu kompanije tokom pandemije.
  • Laxman Narasimhan je takođe bio na raznim izvršnim pozicijama u PepsiCo-u. Radio je kao globalni komercijalni direktor kompanije, izvršni direktor PepsiCo-ovih operacija u Latinskoj Americi, Evropi i podsaharskoj Africi, izvršni direktor PepsiCo Latinske Amerike, kao i kao finansijski direktor PepsiCo Americas Foods-a.
  • Narasimhan je ranije radio u McKinsey & Company 19 godina i savjetovao je kompanije u različitim industrijama, uključujući one iz sektora robe široke potrošnje, maloprodaju i zdravstvenu zaštitu u SAD-u, Indiji i Aziji.
  • Laxman Narasimhan je diplomirao mašinstvo na Univerzitetu Pune i magistrirao njemačke i međunarodne studije na Lauder institutu, Univerzitet Pensilvanije. Ima MBA diplomu iz finansija na The Wharton School Univerziteta Pennsylvania. Govori šest jezika i povjerenik je Brookings Institutiona, član Verizonovog odbora direktora i član Vijeća Build Back Better pri kancelariji britanskog premijera.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD FOTOGRAFIJE:

Laxman Narasimhan, Starbucks CEO
Natasimhan (Foto: Starbucks)

Radiće kao barista jednom mjesečno

Narasimhan imenovan je za izvršnog direktora Starbucksa 1. septembra prošle godine. Na dužnost je stupio 20. marta, a sada će se pridružiti upravnom odboru kompanije.

On je u u pismu zaposlenima prije preuzimanja funkcije direktora najavio da će jednom mjesečno preuzeti smjenu bariste u nekom od kafeterija.

Iako je tek sada formalno direktor, narasimhan se pridružio Starbucksu u oktobru i od tada je proveo vrijeme upoznavajući kompaniju – uključujući sticanje certifikata za baristu, što zahtijeva 40 sati obuke u trgovinama.

“Proteklih šest mjeseci mog srastanja s kompanijom oblikovali su mnogi od vas koji ste me naučili o našoj posebnoj kulturi u Starbucksu”, napisao je Narasimhan u pismu zaposlenima u četvrtak.

“Sa vama sam iskusio svaki aspekt poslovanja kako bih naučio šta zaista znači nositi zelenu kecelju. Primili ste me s dobrodošlicom u naše radnje, obučili ste me kako da budem barista… sve da biste mi pomogli da duboko shvatim šta radimo, kako to radimo i izazove i prilike sa kojima se suočavamo”, napisao je.

„Kako bismo bili bliski kulturi i našim kupcima, kao i našim izazovima i prilikama, namjeravam da nastavim da radim u kafeterijama pola dana svakog mjeseca.”

U pismu, Narasimhan je govorio i o tome kako planira da nastavi plan reinvencije koji je iznio Schultz tokom ljeta. Starbucks je investirao preko milijardu dolara u cilju ažuriranja obuka, poboljšanja opreme i podizanja plata i dodavanja drugih pogodnosti za zaposlene koji nijesu sindikalni radnici, između ostalog, kako bi pomogao u modernizaciji brenda i učinio ga relevantnijim.

„Sa našim planom reinvencije predstavljenim prošle godine, nastavićemo se fokusirati na poboljšanje trgovine, odnosa s kupcima i, naravno, partnerskog iskustva“, napisao je Narasimhan, koristeći riječ „partner“ za zaposlenog, kao što to čini Starbucks. To uključuje više digitalnih ponuda za kupce, brže kretanje uz manje rasipništva energije i vremena, globalno širenje i „dalje [podizanje] brenda kroz kafu“, dodao je. Nedavno je kompanija predstavila novu liniju kafe od maslinovog ulja, podsjeća CNN.

„Kritično je da ćemo ponovo osnažiti našu kulturu oko toga šta znači biti partner u Starbucksu“, nastavio je Narasimhan. “Uvijek ću biti žestoki zagovornik naših partnera i naše kulture”, dodao je.

Uskoro bi i u Podgorici trebalo da bude otvoren prva Starbucks kafeterija, a nosilac franšize je turska kompanija. Čitaj više