Google, Alphabet, worker, employee

Ovi tehnološki giganti otpuštaju desetine hiljada ljudi, iako i dalje ostvaruju veliki profit

Podijeli

Od SAD-a do Evrope i Azije, globalni tehnološki giganti od Microsofta i Googlea, do Amazona, SAP-a i drugih otpustili su desetine hiljada zaposlenih od početka godine.

To je uprkos tome što je većina ovih kompanija profitabilna.

“Smanjenje broja zaposlenih rezultat je prekomjernog zapošljavanja tokom pandemije i sporijeg rasta nego što je prvobitno bilo predviđeno”, navodi se u izvještaju kompanije za finansijske usluge Jefferies.

S obzirom da su kamatne stope i inflacija i dalje povišeni, potrošači povlače potrošnju usred neizvjesnosti u globalnoj ekonomiji.

Kao rezultat toga, kompanije bi trebalo “da smanje broj zaposlenih kako bi povratile operativnu efikasnost sa brojem zaposlenih koji odgovara trenutnim trendovima potražnje”, kažu analitičari iz Jefferiesa.

Sa porastom kamatnih stopa, kapital je postao skuplji i kompanije su počele da obuzdavaju svoje troškove broja zaposlenih.

„Posebno za startupove, porast zaposlenosti je dijelom bio podstaknut jeftinim kapitalom“, piše u izvještaju Bank of America Global Research.

CNBC donosi listu nekih od istaknutijih globalnih tehnoloških firmi koje su otpustile hiljade radnika uprkos tome što zarađuju veliki novac.

Microsoft

Microsoft je ostvario neto profit od 16,4 milijarde dolara u kvartalu završenom 31. decembra, što je 8% manje nego prije godinu dana. Njegovo poslovanje u oblaku dalo je rezultate, s prihodima od Microsoft Cloud-a od 27,1 milijardu dolara, 22% više u odnosu na prethodnu godinu.

Kompanija je takođe isporučila “rekordne rezultate” u fiskalnoj godini 2022. koja je završila 30. juna uprkos “dinamičnom okruženju”, rekao je izvršni direktor Satya Nadella u godišnjem izvještaju tehnološkog giganta .

“Prijavili smo 198 milijardi dolara prihoda i 83 milijarde dolara operativnog prihoda. A Microsoft Cloud je po prvi put premašio 100 milijardi dolara godišnjeg prihoda,” rekao je u izvještaju za fiskalnu 2022. godinu.

Uprkos tome, Microsoft je u januaru objavio da otpušta 10.000 radnika jer se firma priprema za sporiji rast prihoda.

Alphabet, ”majka” Googlea

Google-ova matična kompanija Alphabet najavila je u januaru da će otpustiti 12.000 radnika .

Kompanija je usporila na zaradi i prihodima u četvrtom tromjesečju, ali je uspjela ostvariti rast prihoda od 1% u odnosu na isti period prošle godine za kvartal koji je završio u decembru.

Finansijska direktorica Ruth Porat rekla je tokom poziva o zaradama da je Alphabet zaposlio 3.455 ljudi tokom tromjesečja, većinom tehničke uloge.

Ona je takođe rekla za CNBC Deirdre Bosa da kompanija značajno usporava tempo zapošljavanja u pokušaju da ostvari profitabilan rast na duži rok.

“Tokom protekle dvije godine doživjeli smo periode dramatičnog rasta. Da bismo uskladili i podstakli taj rast, napravili smo drugačiju ekonomsku realnost od one s kojom se danas suočavamo”, rekao je izvršni direktor Sundar Pichai u dopisu za radnike.

Amazon

Amazon je u januaru otpustio više od 18.000 zaposlenih i planira da otpusti još 9.000 radnika u narednim sedmicama, uprkos impresivnom prihodu u četvrtom tromjesečju 2022. — što je nadmašilo procjene analitičara .

Iako je neto prihod porastao 9% na 149,2 milijarde dolara u kvartalu, operativni prihod u istom tromjesečju pao je na 2,7 milijardi dolara, u poređenju sa 3,5 milijardi dolara prije godinu dana.

Sve u svemu, 2022. je bila najsporija godina Amazonovog rasta otkako je 1997. godine postao javna kompanija na berzu. Gigant e-trgovine rekao je da se priprema za recesione pritiske i pad potrošačke potrošnje.

SAP

Njemački SAP je saopštio da je ispunio sveobuhvatne smjernice za cijelu 2022. godinu, uz povećanje prihoda od oblaka za 24% u odnosu na prošlu godinu. Kompanija za softver za preduzeća takođe se vratila na pozitivan rast operativne dobiti od 2%.

Međutim, SAP je u januaru objavio da ukida do 3.000 radnih mjesta, jer menadžment pokušava da usmjeri kompaniju ka dvocifrenom rastu dobiti 2023. godine .

Sea Group

Tehnološki gigant Sea Group sa sjedištem u Singapuru prijavio je neto prihod od 422,8 miliona dolara u četvrtom tromjesečju 2022. – prvi kvartalni profit kompanije od kada je počela 2019.

Nekoliko dana kasnije, indonežanska jedinica Sea-ovog ogranka za e-trgovinu Shopee sprovela je novi krug otpuštanja, što je uticalo na manje od 500 stalno zaposlenih i ugovornih radnika, prema medijskim izvještajima.

Prošle godine je kompanija navodno već otpustila više od 7.000 radnih mjesta – ili oko 10% svoje radne snage.

Ni druge tehnološke firme u Aziji nijesu pošteđene. Indonezijska GoTo Group, Singapurska Sea Group , Carousell, Foodpanda i južnokorejski Naver i Kakao neke su od kompanija koje su smanjile broj zaposlenih u posljednjih nekoliko mjeseci.

Dell

Dell je ostvario rekordan prihod od 102,3 milijarde dolara u fiskalnoj godini 2023. koja je završila 3. februara, što je porast od 1% u odnosu na prethodnu godinu. Operativni prihod za ovu godinu povećan je za 24% na 5,77 milijardi dolara.

U februaru je proizvođač računara najavio planove za otpuštanje 5% svoje radne snage — ili oko 6.650 radnika .

Smanjenje broja zaposlenih je provedeno u nastojanju da se “ostane ispred uticaja pada”, rekao je član uprave Jeff Clarke u dopisu zaposlenima.

Dok su se prihodi u fiskalnoj 2023. godini poboljšali, operativni prihod Della pao je za 26% na 1,18 milijardi dolara u četvrtom kvartalu fiskalne 2023. godine, jer je potražnja za računarima i laptopima usporila na globalnom nivou.

Apple

Apple je do sada izbjegavao masovna otpuštanja , zapošljavajući sporije od Googlea, Amazona, Microsofta i Mete, ali je primjetno da proizvođač iPhonea “steže kaiš”.

Kompanija je navodno odgodila bonuse za neke zaposlene i uvela ograničeno zapošljavanje u martu. Apple je otpustio “ugovorce” u avgustu, prema izvještaju Bloomberga.

Proizvođač iPhonea je promašio očekivanja u pogledu prihoda, dobiti i prodaje za nekoliko linija poslovanja u prvom kvartalu fiskalne 2023. godine koja je završila 31. decembra prošle godine.

Izvršni direktor Tim Kuk okrivio je za to snažan dolar, prekide u proizvodnji u Kini i makroekonomske probleme.

Ova lista nije konačna.

Prevod i obrada: Investitor.me (U slučaju preuzimanja ove verzije prevoda, kao izvor obavezno navesti i portal Investitor.me)