house, housing, houses, real estates, realty, street

Investitori se rekordnom brzinom povlače sa tržišta nekretnina

Podijeli

Kupovina nekretnina od strane investitora u SAD pala je čak 48,6% u prvom kvartalu u odnosu na godinu dana ranije, što je najveći godišnji pad od kada je Redfin počeo da prati trendove 2000. godine.

Prema podacima agencije, obim povlačenja je nadmašilo ukupni pad kupovine od 40,7% na tržištu, pošto su povišene kamatne stope uz opadajuće rente i vrijednost stanova smanjile profitabilnost.

Uslovi na tržištu su takođe naveli investitore da se fokusiraju na povoljnije nekretnine. Kupovina nekretnina po niskim cijenama popela se na najviši nivo u dvije godine, a rekordnih 41,1% kupovina investitora u ovom kvartalu bile su “kuće za početnike”.

“Dok su investitori pritisnuli kočnice u kupovini domova, oni i dalje kupuju veći udio kuća nego što su bili prije pandemije, što može stvoriti izazove za pojedinačne kupce u vrijeme kada je malo kuća za prodaju”, napisao je Redfin, viši ekonomista Sheharyar Bokhari u izvještaju.

Kupovina investitora činila je 17,6% tržišta, što je pad u odnosu na prošlogodišnji vrhunac od 20%, ali je i dalje druga najviša stopa otkako je počelo prikupljanje podataka, jer se broj individualnih kupaca kuća povećava.

Hipotekarne stope su porasle prošle godine nakon povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi i i dalje su povišene, sa 30-godišnjom fiksnom stopom na 6,63% nakon, što je ranije ovog mjeseca porasla 7%.

Uprkos tome što često koriste gotovinu, investitori su takođe pogođeni višim stopama, jer zavise od nehipotekarnih kredita za finansiranje renoviranja i povezanih troškova održavanja.

Trend opadanja mogao bi se nastaviti i u drugom kvartalu, s obzirom na to da investitori smatraju da je zaduživanje skuplje. A kako ekonomska neizvjesnost i dalje traje, Redfin je predvidio da bi to moglo podstaći neke investitore da pređu u druge klase imovine, kao što su dionice i obveznice.

Tokom pandemije, investitori su bili aktivni na tržištu nekretnina, koristeći prednosti niskih kamatnih stopa i ogromne potražnje.