Twitter

Ovo je 7 najomraženijih brendova u Americi – Twitter Ilona Maska je na 4. mjestu

Podijeli

Twitter, Meta (Facebook) i TikTok su tri najveća svjetska giganta društvenih medija. Oni su ujedno i tri brenda s najgorom reputacijom u SAD-u, prema nedavno objavljenoj Axios Harris Poll 100 rang listi za 2023.

Milioni mjesečno aktivnih korisnika širom zemlje nijesu mogli izbaciti ove tri društvene mreže s liste, koju su Axios i The Harris Poll sastavili tražeći od više od 16.000 Amerikanaca da ocijene 100 kompanija koje su smatrali “najvidljivijim” u devet kategorija reputacije.

I Meta i Twitter su postigli loše rezultate u kategorijama “kultura” i “etika”. Obje kompanije su se nedavno suočile s javnom reakcijom nakon otpuštanja hiljada radnika putem e-pošte – samo jedna u nizu eskalirajućih drama na Twitteru, za koju Fidelity procjenjuje da sada vrijedi svega jednu trećinu od 44 milijarde dolara koliko je Ilon Mask za njega platio u oktobru 2022.

TikTok je imao slabe rezultate u pogledu “državljanstva” i “karaktera”, usred sve veće zabrinutosti američkih zakonodavaca zbog potencijalnog uticaja kineske savezne vlade na tu platformu.

Oni nijesu jedini brendovi s niskim ocjenama reputacije. Evo sedam brendova s ​​najgorom reputacijom u Americi, prema anketi:

  1. The Trump Organization
  2. FTX
  3. Fox Corporation
  4. Twitter
  5. Meta
  6. Spirit Airlines
  7. TikTok

Amerikanci su proglasili “Trump Organization” kompanijom s najgorom percepcijom javnosti u zemlji. To je jedino preduzeće na listi sa “veoma lošim” ukupnim rezultatom, najnižim mogućim nivoom.

Trump Organization je posebno nisku ocjenu u kategorijama “karakter”, “povjerenje” i “etika”. Rangiranje je objavljeno samo nekoliko dana prije nego što je bivši predsjednik Donald Tramp, koji je decenijama vodio ovu grupu, optužen za 34 krivična djela lažiranja poslovnih zapisa uoči predsjedničkih izbora 2016. godine.

Bankrotirana mjenjačnica kriptovaluta FTX ima drugu najgoru reputaciju među Amerikancima, nakon njenog kolapsa u novembru 2022. Saga se produbila nakon što je CNBC izvijestio da je bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried trgovao sredstvima sa računa zajmoprimaca bez dozvole, što je rezultiralo grupnom tužbom od milijardu dolara.

Fox Corporation je dospjela na listu prije rješavanja tužbe za klevetu Dominion Voting Systemsa za 785 miliona dolara prošlog mjeseca. Medijska kompanija je tužena zbog objavljivanja lažne tvrdnje da su glasačke mašine namijenile izbore 2020. godine.

British Petroleum (BP) i Bitcoin su upravo propustili prvih sedam, ali su ipak zaradili “loše” ocjene. BP- ovo izlivanje nafte u Meksičkom zalivu donijelo joj je titulu “Najgore kompanije u Americi” 2011. Dvanaest godina kasnije, čini se da britanski naftni i gasni gigant ima dug put da povrati povjerenje javnosti, postižući posebno niske ocjene u kategorije “državljanstvo” i “etika”.

Druge zapažene kompanije na listi uključuju modne kompanije Balenciaga i Shein, koje su se poziconirale na 10. i 16. mjestu.

Neki korisnici Twittera i dalje pozivaju na bojkot Balenciage mjesecima nakon što je u oglasu iz novembra 2022. prikazana djeca koja drže plišane medvjediće u rancima. Španska luksuzna modna kuća se kasnije izvinila u izjavi na Instagramu, rekavši da joj je žao zbog “neprijatnih pojava u našoj kampanji”.

Ove godine Balenciaga i FTX se prvi put pojavljuju na ovoj listi.

Trump Organization, TikTok i Spirit Airlines zadržali su svoja mjesta sa prošlogodišnje rang liste . Meta i Twitter postali su nešto ugledniji, za po jedno mjesto, a Fox Corporation se sa petog najgoreg popela na treće mjesto.