Bosanci najmršaviji narod na svijetu, i Crna Gora na mapi gojaznih

Podijeli

Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije pokazalo je da su stanovnici Bosne i Hercegovine najamnje gojazan narod na svijetu, s obzirom da je istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije pokazalo da probleme sa kilogramima ima tek 17,9 odsto stanovništva te zemlje.

Crna Gora je po tom istraživanju koje je sprovedeno 2017. godine, imala 23,3 odsto gojaznog stanovništva, a više ih u regionu ima samo u Hrvatskoj, 24,4 odsto stanovništva.

U Srbiji je 21,5 odsto nacije gojazno, u Sloveniji 20,2, Makedoniji 22,4 a u Albaniji 21,7 odsto.

Istraživanje koje je obuhvatilo je Evropu i Sjedinjene Američke Države, pokazuje da su najgojazniji stanovnici Zapadne Virdžinije sa čak 37,7 odsto stanovništva, a od evropskih zemalja Turska sa 32,1.


Gojaznim se smatra osoba sa BMI (body mass index) većim od 30.

Konkretno u BiH žene su gojaznije od muškaraca, a iza BiH nalaze se Moldavija sa 18,9 odsto gojaznog stanovništva, a potom Švajcarska sa 19,5.

Od Turaka su mršaviji stanovnici Malte, a u Britaniji je svaka četvrta osoba gojazna.

Analiza stranice BigThink navodi da ovi podaci mogu biti rezultat činjenice da siromašnije zemlje poput BiH i Moldavije nemaju razvijene restorane brze hrane, pa samim tim imaju i bolje razvijene prehrambene navike.

Mapa gojaznosti (BigThink)