Ko je Miodrag Kostić: Porijeklom Nikšićanin, stvorio regionalnu poslovnu imperiju

Podijeli

Miodrag Kostić (58), biznismen koga je američki magazin Forbes svrstao među najbogatije u Srbiji i regionu sa imovinom vrijednom više od 500 miliona eura, ponovo je ovih dana u centru pažnje javnosti, nakon što je iz njegove MK grupe iskazana ozbiljna namjera za preuzimanje preduzeća Budvanska rivijera u kojoj već ima 30,46 odsto vlasništva.

Kostić već ima vrijednu imovinu širom regiona. Osim poljoprivrede, proizvodnje šećera i mesa, turizma, obnovljivih izvora energije, od 2015. godine, MK Group posjeduje 76,9 posto AIK Banke, kao i M&W Investments, najpoznatiju brokersku kuću u Srbiji u prethodnih 10 godina. Preko AIK banke, MG grupa ima vlasništvo i u slovenačkoj Gorenjskoj banci. Ostale oblasti poslovanja MK Group su finansijske i IT usluge, nekretnine i slično. Njegova kompanija je posjeduje i većinski udio vlasništva u Aerodromu „Portorož” u Sloveniji.


Kostić (rođen u Vrbasu, 25. avgusta 1959. godine, porijeklom iz nikšićke Župe) upravlja i sa više hotelskih objekata svjetski poznatih brendova Kempinski i Šeraton u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. To će mu svakako biti dobra referenca za najavljeni tender za privatizaciju crnogorske Budvanske rivijere, koja posjeduje najluksuznije objekte na tom dijelu crnogorskog Jadrana.

U Crnoj Gori njegova kompanija posjeduje nikšićki i mlin u Spužu, a zajedno sa Stratex grupom ima vlasništvo u HTP „Budvanska rivijera”. Nedavno je kazao da vrijednost investicija MK grupe u Crnoj Gori iznosi oko 50 miliona eura.

Ovaj diplomirani ekonomista, porijeklom iz nikšićke Župe, u biznis je ušao s 20.000 eura, za koliko je prodao stan u Vrbasu, a sada je dospio na Forebsovu listu najbogatijih a zanimljiva činjenica je da nikada nije radio u državnoj firmi.

“Kralj šećera”

Prema izvorima dostupnim na internetu, Kostić od 1983. počinje da se bavi privatnim biznisom — prvo kao vlasnik privatne firme za trgovinu, uvoz-izvoz i proizvodnju koja 1995. godine prerasta u MK Group. Od 2000. godine, MK Group sistem posjeduje 3 šećerane (fabrike u Pećincima, Vrbasu i Kovačici), više od 10 poljoprivrednih preduzeća, trgovinske i skladišne komplekse (“Granexport”, “Žito Bačka), koji su uspješno restrukturirani i objedinjeni u moderne i visoko profitabilne srpske kompanije orjentisane na izvoz.

Danas je to sistem koji broji 35 preduzeća, zapošljava preko 7.000 radnika u Srbiji i Ukrajini i ostvaruje godišnji promet više od 500 miliona eura.

Najveći dio poslovanja MK Group se odnosi na šećernu industriju, poljoprivrednu proizvodnju, industriju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima. Sjedište holdinga nalazi se u Beogradu, a povezana preduzeća smještena su širom Srbije.

Od 2006. godine kompanija počinje da svoje poslovanje širi i na zemlje u regionu poput Ukrajine. Kompanija Sunoko, članica MK Group, lider je u šećernoj industriji u Srbiji i regionu, a šećer izvozi u Poljsku, Češku, Slovačku, Njemačku, Austriju, Italiju, Englesku, Rumuniju, Bugarsku, Grčku, Sloveniju, Hrvatsku, Bugarsku, Kipar, Moldaviju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Albaniju.

Pored toga, Kostić je ulagao i u apartmanski kompleks na Kopaoniku a 2009. je osnovao novu kompaniju, MK Mountain Resort, pod čijim se okriljem nalaze hoteli Grand i Angella, apartmansko naselje Konaci „Sunčani Vrhovi”, kao i hotel 88 Rooms u centru Beograda. Cilj kojem kompanija teži je da posjeduje u vlasništvu 10 hotela sa 4 zvjezdice, kako bi bila konkurentnija na domaćem i stranom tržištu.

Godine 2007. godine osnovana je kompanija MK Fintel Wind, čija je osnovna djelatnost proizvodnja „zelene“ električne energije, a ulagao je i u razvoj obnovljivih izvora energije u Srbiji, na prvom mjestu energije vetra.

U sastav MK Group, sredinom novembra 2011. godine, ulazi kompanija Carnex (osnovana 1958.), vodeća kompanija na teritoriji Srbije u oblasti proizvodnje mesa i prerađevina od mesa.

Godine 2013. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je postala manjinski akcionar kompanije MK Group, sa 5 odsto u vlasništvu, investicijom od 50 miliona eura.

Miodrag Kostić novi vlasnik Budvanske rivijere?