5 super praksi rada na daljinu za bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života

Podijeli

Tokom osam mjeseci pandemije mnogima od nas koji još radimo od kuće, zdrava i balansirana mješavina radnog i privatnog života može se činiti nedostižno.

Prema Telus Internationalu, četvoro od pet ispitanih smatra izazovnim da se naveče isključe s posla.

Isto istraživanje je pokazalo da više od polovine ispitanih nije uzelo potpuno slobodan dan otkako su počeli da rade od kuće zbog pandemije, uprkos tome što je 97 odsto njih reklo da su dani odmora dok rade od kuće važni kako bi se odmorili i kvalitetno obavljali radne zadatke.

Kako menadžeri mogu pomoći svojim zaposlenima ad održe koliko-toliko održiv balans između privatnog i poslovnog u ovim vremenima? Pet direktora je za Inc.com podijelilo svoje strategije koje primjenjuju kod svojih zaposlenih, kako bi se makar približili ovom cilju.

1. Podstaknite slobodno vrijeme i pratite rezultate

“Svima koji rade od kuće ili na daljinu, radni dan se može protegnuti u beskonačnost ako se ne umiješaju menadžeri i to ne srede”, kaže Majkl Vining, direktor tehničke podrške za softver u Calixu. “Jednostavno zamolimo zaposlene da uzmu slobodno i prijave ga u našu bazu podataka kako bismo mogli pratiti te mjerne podatke. To pomaže svima da spriječe izgaranje.”

U Calixu takođe preporučuju zaposlenima da izbjegavaju komunikaciju vikendom, ako to nije prijeko potrebno. “Ne možete se oporaviti od dužeg rada ako ste stalno dostupni za posao”, dodao je Vining. “To je pravilo kojeg se i lično držim. Svi preuzimaju vođstvo, pa morate voditi primjerom.”

2. Prihvatite klizno radno vrijeme

Granice između posla i ličnog života više ne postoje kada timovi rade na daljinu. Umjesto da insistirate na tome da se vaša radna snaga trudi pridržavanja rasporeda od 9 do 5, dajte članovima tima fleksibilnost da rade u vrijeme koje je najbolje za njih.

Problem s kojim se većina menadžera susreće s asinhronim radom je držanje koraka s različitim rasporedima svojih timova, a pritom gurajući posao naprijed bez zastoja. Vetri Velore, izvršni direktor tehnološkog startupa Ally.io, kaže da je ključ u borbi protiv toga upravljanje makronaredbama, a ne mikroupravljanje.

“Glavne ciljeve držite u centru pažnje i doprinosa svakog zaposlenog, umjesto da se striktno držite to-do liste koja se mora izvršiti tog dana, recimo”, kaže Velore. “Sve dok su postignuti ključni rezultati, ne smeta mi kada će biti završeni.”

3. Uvedite moratorijum na video-pozive

“Uspostavite vremenski okvir u kojem neće biti nikakvih sastanaka i video-konferencija svakodnevno ili sedmično unutar pojedinih timova”, preporučuje Natali Baumgartner, glavna naučnica u Achieversu. “Ova svojevrsna zabrana omogućava zaposlenima da bez prekida izvršavaju zadatke, zastanu kako bi pomogli djeci u školskim zadacima ili jednostavno naprave kratku pauzu za mentalno zdravlje.”

Baumgartner kaže da stvaranje vremenskih blokova “bez sastanaka” po timovima, umjesto kroz cijelu kompaniju, omogućava menadžerima da postavljaju vremenske okvire na osnovu individualnih potreba.

4. Ne shvatajte “posao od kuće” doslovno

Umor od Zoom-a i sličnih aplikacija je realan. Beskrajni video-sastanci privezali su nas za radne stolove i satima neprestano zurimo u računare kako bismo postigli ono što smo nekada mogli raditi uz neobavezni razgovor u kancelariji.

“Obavite sastanke dok ste na putu, šetajte i razgovarajte telefonom, a web-kameru ostavite kod kuće”, savjetuje Čarls Delingpol, osnivač i izvršni direktor globalne kompanije za podatke i tehnologiju ComplyAdvantage.

“Zaista vjerujem u snagu hodanja. Čak i prije COVID-19, ljude iz firme bih izvodio na kafu i prošetao nekoliko blokova”, kaže. “Sada članovi našeg tima pokušavaju da prime pozive u lokalnim parkovima, na protivpožarnim stepenicama ili u šetnji oko bloka.”

5. Dajte prioritet fizičkoj aktivnosti

Ljudi sada sjede ispred računara više nego ikad i imaju vrlo malo fizičke aktivnosti. “Borite se protiv toga sprovođenjem wellness izazova kako biste zaposlene pokrenuli tokom cijelog radnog dana”, predlaže Elizabet Broki, iz glavne korisničke službe Simpli.fi-a.

Redovna rutina vježbanja može smanjiti učinke stresa na tijelo, poboljšati mentalno zdravlje i raspoloženje, pa čak i poboljšati pamćenje i spoznaju. Broki dodaje: “Otkrili smo da svoje zaposlene možemo motivisati da naprave potrebnu pauzu tokom cijelog dana i pomoći im da uspostave zdravu ravnotežu između poslovnog i privatnog života dok rade na daljinu.”

Investitor.me

Comments are closed.