Moody’s: Ekonomije Kine i EU jačaju, rast SAD će oslabiti

Podijeli

Prognoze za Kinu, Koreju i Japan popravljene su, kao i za eurozonu, dok je za SAD ona srezana i za ovu i za sljedeću godinu.

Društvo od 20 najmoćnijih država svijeta (G-20) ove će godine rasti malo više od tri odsto, a isto vrijedi i za iduću godinu i ustvari je repriza predviđanja koje je rejting agencija Moody’s već ranije davala ove godine.

Na prognozu Moody’s Investors Servicea, čini se, nijesu uticale sve učestalije ‘čarke’ na relaciji SAD-Rusija, kao i geopolitičke napetosti, posebno na istoku Azije gdje Sjeverna Koreja prijeti susjedima, no iz agencije su upozorili da su upravo ta zbivanja, uz američki protekcionizam i kineske mjere za smanjivanje duga, rizik rastu.

U odnosu na prethodno Moody’sovo javljanje, od ‘velikih 20’ najviše su profitirali Azijati, prije svega Kina, čija je prognoza popravljena sa 6,6 na 6,8 odsto, zahvaljujući, piše Reuters pozivajući se na izvještaj, odličnim rezultatima u prvom polugodištu.

Slijedi Južna Koreja s mogućim rastom od 2,8 odsto (prije 2,5), te Japan koji bi u 2017. trebao skočiti 1,5. Kao drugi skup zemalja izdvaja se eurozona, u kojoj bi se ekonomije mogle i ubrzati, a na što ukazuju i revidirane prognoze za Njemačku, Francusku i Italiju, kao tri najjače zemlje EU.

Kao što je slučaj s Hrvatskom, u kojoj zamah rastu BDP-a od 2,8 odsto, prema državnim statističarima, daju rekordni turistički vjetrovi, i u tim zemljama ova grana ostavlja upečatljiv biljeg na sliku ekonomije, no, ne i presudni.

Naime, Eurostat je potvrdio kako se i u avgustu rast eurozone nastavio na najvišem nivou od 2011, najviše zbog jake industrijske proizvodnje. S druge strane, do kraja godine lošije će se pisati SAD-u, najjačem u G-20 i svijetu.

Prognoze su Americi srezane na 2,2 odsto s 2,4, a za iduću godinu s 2,5 na 2,4 odsto. Razlog su, ističu, izgledi slabiji od očekivanih tokom prevog dijela godine kao i očekivanja skromnijih fiskalnih podsticaja.

“Ravnoteža rizika je bolja nego početkom godine, ali bilježimo da rizici dolaze zbog konflikata na korejskom poluostrvu, Južnom kineskom moru i Bliskom istoku”, kažu ‘agenti’ Moody’sa, koji upozoravaju i na opasnost od Trampovog načina rješavanja bilateralnih trgovinskih sporova (najava povlačenja iz sporazuma NAFTA, sankcije Rusiji…), koji bi samo mogli dalje štetiti.

Poslovni dnevnik