Može li Albanija ugroziti crnogorski turistički rast

Podijeli

Posljednjih godina se Albanija pominje kao nova turistička zvijezda Evrope, kao što je to prije desetak godina bila Crna Gora.

Da li se zaista dešava ta tranzicija i na koji način Albanija koristi svoje prirodne ljepote kako bi privukla goste ali i investitore, bavila se RTCG.

U raportu iz Drača, reporterka Javnog servisa prenosi da ta destinacija bilježi rast posjeta iz godine u godinu a među njima je mnogo onih na koje smo mi računali.

Investitori ju Albaniji sve češće pronalaze svoje šanse a olakšavajuća okolnost su dobar poslovni ambijent i niske poreske stope.

Pored prirodnih ljepota, Drač ima oko 150 hotela, desetak sa pet zvjezdica, ostali su sa tri ili četiri. Ima i sve više turista sa raznih strana svijeta – Poljska, Ukrajina, Njemačka…

Nije se samo promijenio društveno politički ambijent već i poslovni. To je prvo počela da koristi dijaspora i da ulaže, a sada i drugi investitori. Ulcinjani Astrit i Muhamed počeli su prije desetak godina da rade u turističkoj agenciji a danas imaju pet hotela.

“Svake godine bilježimo rast. Zadovoljni smo. Dok imamo rast svake godine nova tržista se pojavljuju. Mislim da smo na dobrom putu”, kaže Astrit Kurti, vlasnih Harmonija grupe.

Pored prelijepih plaža, gosti Drača se ne žale ni na cijene, kažu da kafa košta euro do euri i po, a dvije ležaljke sa suncobranom do tri i po eura, ako ste gost hotela dobićete ih gratis.