Nemojte kupovati iPhone 8 ako već imate iPhone 7

Podijeli

Nije lako kupiti iPhone ovih dana, iako imate ogroman raspon kvaliteta i cijena počev od iPhone SE koji jošta 350 dolara do super moćnog iPhone X koji će vas koštati najmanje hiljadu dolara.

Mashable piše da, ako već imate iPhone 7 nema razloga da se trošite za iPhone 8 i donosi argumente za takav stav

Problem se svodi na odgovor na pitanje – šta dobijate kad uzmete iPhone 8. Telefon je praktički identičan iPhone 7 od prošle godine, uz nekoliko nadogradnji. Sigurno je da će vam dati bolje performanse, ali vjerojatno ne vrijedi stotine dolara koje morate izdvojiti za to.

Počnimo s procesorom: iPhone 8 dolazi s novim A11 bionic procesorom, najbržim koji je Apple ikada stvorio. To je šestojezgrovni CPU koji, prema Appleu, uključuje dva jezgra performansi i četiri jezgra za visoku efikasnost.

Iz Apple-a su naveli da jezgra performansi rade oko 25 odsto brže od onih u iPhone 7, dok su jezgra visoke efikasnosti brže 70 odsto brže od prethodne generacije.

Sve je ovo super, ali postavlja se pitanje: kada je posljednji put vaš iPhone 7 zapravo zastao ili nije mogao dovršiti zadatak jer je procesor bio prespor? Vjerovatno se to nikada nije dogodilo jer je iPhone 7 savršeno sposoban telefon koji s lakoćom može pokrenuti Facebook, Instagram, Snapchat i druge aplikacije.

Kada je kamera u potanju, i iPhone 8 i iPhone 8 Plus su opremljeni novim senzorima slike koji bi vam, u teoriji, trebalo dati kvalitetnije slike u sumrak dana.

U principu, radi se o vrlo neznatnim nadogradnjama i vrlo ćete teško pronaći razlog da kameru sa iPhone 7 proglasite nedovoljnom. Trebaju li vam zaista fotografije u formatu koji možete okačiti u muzejskoj galeriji? Ako treba, mislimo da biste trebalo svoj telefon, koji god imate, da zamijenite fotoaparatom.

Dakle – razlika između iPhone 7 i iPhone 8 svodi se na ove dvije nadogradnje koje teško mogu biti razlog za investiciju od 700 ili 800 dolara.

“Ako imate iPhone 7, bolja opcija bi bila da se isprsite za model iPhone X, čija je cijena zaista pretjerana. Ili jednostavno sačekajte narednu godinu. Ja ću se zadržati na bilo kojem drugom novom modelu, jer jednostavno ne vidim opravdanost kupovine suludo skupog iPhone X”, zaključuje Michael Nunez za Mashable.