Gdje će igrati “Barselona” ako Katalonija proglasi nezavisnost

Podijeli

Fudbalski svijet je u panici. Hoće li Barselona nakon 1. oktobra napustiti Primeru, pitanje je koje brine fudbalske fanove širom svijeta.

Regionalna vlada Katalonije planira da 1. oktobra organizuje referendum o nezavisnosti, uprkos činjenici da je održavanje referenduma zabranio španski ustavni sud.

Sud je, međutim, obavijestio nekoliko katalonskih medija, uključujući javnu regionalnu televiziju TV-3 i Catalunya Rádio, da prestanu emitovati reklame kojima zagovornici nezavisnosti pozivaju na izlazak na referendum.

Prije desetak dana nekoliko naoružanih policajaca pretražilo je sjedište katalonskog sedmičnika El Vallenc u mjestu Valls, oko 50 kilometara udaljenom od Barselone. Sa sudskim nalogom tražili su glasačke listiće a iznijeli su i glavnikompjuter kompanije, rekao je njen direktor Francesc Fábregas. Napomenuo je da nikakav materijal o referendumu nijesu našli. Policija je novine napustila nakon pretrage koja je trajala oko pet sati. Na ulici, ispred redakcije, okupilo se više demonstranata pjevajući katalonsku himnu.

Madrid ima sudska ovlašćenja da preuzme kontrolu nad regionalnom vladom a može i poslati policiju kako bi u Kataloniji spriječio glasanje ali bilo koja od tih mjera narušila bi model decentralizovanog upravljanja u Španiji, podijeljenoj na 17 autonomnih pokrajina, od kojih je Katalonija jedna.

Prema španskom ustavu iz 1978, kada je u zemlju uvedena demokratija, ovakvi referendumi dopušteni su jedino na nivou cijele Španije, ali ne i u regionima. Ustav time brani cjelovitost Španije.

Zagovornici nezavisnosti imaju većinu zastupničkih mjesta u katalonskom parlamentu i izglasali su zakon o referendumu. Njega je španski ustavni sud proglasio nevažećim ali katalonski separatisti svejedno nastavljaju pripremu referenduma. Španska vlada desnog centra poručila je iz Madrida da se on neće održati.

O političkoj krizi koja trese Špansku uprava Barselone navodno nema čvrsti stav. Međutim, prije tri godine fudbalski klub Barcelona pridružio se ”Nacionalnom sporazumu o pravu odlučivanja”, platformi koju čine političke stranke i nevladine organizacije koje podržavaju nezavisnost Katalonije.

Nakon što je civilna garda uhapsila članove katalonske vlade, fudbalski klub Barselona poslao je do sada najkonkretniju političku izjavu. U saopštenju koje je poslao klub stajalo je da oni čvrsto brane demokraciju, slobodu govora i pravo na samoodređenje.

Ipak, kako god se razvila kriza u Španiji, mnogi vjeruje da nema šanse da će Barselona napustiti La Ligu.

”Ostaćemo u istoj ligi u kojoj igra Espanyol”, izjavio je ranije ovog mjeseca potpredsjednik Barselone Carles Villarubí. Ta je izjava značajna jer se Espanyol, iako je klub iz glavnog grada Katalonije, smatra prošpanskim.

Međutim, Javier Tebas, predsjednik Španske profesionalne fudbalske lige, kazao je:

”Barselona neće moći donijeti samostalnu odluku u kojoj će ligi igrati ako zaista dođe do otcjepljenja Katalonije.”

Izvori iz kluba za BBC su kazali da se uprava Barselone neće izlijetati s preuranjenim izjavama i službenim saopštenjima sve dok se referendum ne održi.

Ipak, isti je izvor dodao da ako Katalonija proglasi nezavisnost, klub će morati uzeti u obzir mišljenje svih svojih članova prije donošenja tako važne odluke.

”Svaka čast svima, ali mislim da je Barselona jedan od vodećih svjetskih brendova, ne samo u fudbalu i uvjeren sam da bi svaka liga na svijetu voljela imati Barsu. Uključujući i Španiju”, rekao je neimenovani član uprave katalonskog diva za BBC.

Kako će se rasplesti ova priča teško je reći, treba sačekati 1. listopad i dane koje će uslijediti, ali se vjeruje da ćemo i u budućnosti gledati El Clasico. Jer bez Messija i društva on ne bi bio isti.

“Ne mogu zamisliti špansku ligu bez Barselone. Jednostavno ne mogu. Kao ljubitelj fudbala i sporta uopte tako nešto mi je nezamislivo”, izjavio je trener Real Madrida Zinedin Zidan.

Index.hr