Čeka li nas ozbiljno poskupljenje hrane?

Podijeli

Mraz, suša, grad i razorni požari i poplave rezultirale su značajnim rastom cijena voća i povrća, a najavljuje se još poskupljenja.

Cijene voća i povrća već su osjetno porasle u odnosu na prošlu godinu – jabuke su skuplje i do 200 odsto. Ali ne poskupljuje samo voće – cijena maslaca porasla je na području cijele Evropske unije za čak 50 odsto, a javlja se i nestašica mlijeka.

U aprilu je voćnjake u Hrvatskoj poharao proljećnji mraz koji im je nanio štetu od 800 miliona kuna, a tolika šteta bila je i od prošlogodišnjeg mraza, pa se tako vidi skok cijena na jabukama, kruškama, šljivama i mandarinama, prenose tamošnji mediji.

Portparol Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Frane Ivković najavio je kako će pred Novu godinu cijene voća dodatno porasti minimalno 60 do 70 odsto, a nakon Nove godine u odnosu na prošlu i do 100 odsto, pri čemu se misli na jabuke, kruške i mandarine.

“Trgovački lanci prodaju jabuke već po 3,99 kuna, no to je već trulo ili prošlogodišnja berba, vani se tako prazne hladnjače. Poskupljenje struje, svakako, jedan je od razloga većih cijena jer je koristimo za hladnjače i drugo”, kazao je on za Glas Slavonije.

Za potrošače dobre vijesti nemaju ni povrtlari, koji ističu kako je do skoka cijena već došlo, ali i kako poskupljenje neće stati.