Slovenija tražila odgađanje privatizacije NLB-a, Brisel odbio

Podijeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da privremeno preuzme manji vlasnički udio u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) u sklopu njene privatizacije i izlaska na berzu.

EBRD je imala pet odsto vlasništva u NLB-u, ali je u julu 2008. to prepustio Poteza Naložbama. Ova banka je još u procesu javne ponude dionica koju je slovenačka vlada zaustavila ovoga ljeta, bila spremna da uloži nekoliko desetina miliona eura, što bi joj donijelo udio od nekoliko procenta.

Nedavno su iz EBRD-a signalizirali i da bi željeli preuzeti značajniji udio u NLB-u.

Evropska komisija nije pristala na predlog slovenačke vlade da se za tri godine odgodi privatizacija Nove Ljubljanske banke.

“Prodaja 75 odsto dionica NLB-a i dalje je značajna obaveza Slovenije kako bi se osigurala dugoročna održivost banke kojoj je Komisija 2013. odobrila primanje znatne državne pomoći”, porukaa je zvaničnog Brisela nakon razgovora evropske komesarke za tržišnu konkurenciju Margret Vestager i slovenačke ministrice finansija Mateje Vraničar Erman.

Ona je najavila da će se kontakti s Komisijom na tehničkom nivou o problematici privatizacije NLB-a nastaviti.

Jedna od eventualnih sankcija Brisela za kašnjenje prodaje mogla bi biti instrukcija da slovenačka vlada mora naložiti prodaju podružnica NLB-a u Srbiji, Crnoj Gori, na Kosovu i u Makedoniji, što bi smanjilo njene prihode i razvojni potencijal.