Kako je Volijev “Naš diskont” pomamio konkurenciju

Podijeli

Kako konkurentno tržište reaguje kada imate nekoliko jačih “igrača” na njemu, pokazao je i slučaj otvaranja renoviranog i proširenom Našeg diskonta kompanije Voli u Podgorici, a koji je s pompom najavljivan sedmicama unaprijed.

Snižene cijene i veliki izbor 25.ooo proizvoda na 6.000 kvadratnih metara samo u prva dva dana privukle su hiljade potrošača ali i pažnju konkurentnih marketa.

Odmah preko puta tog Volijevog marketa nalazi se jedan od najvećih konkurenata – HD Laković i između njih vlada veliko rivalstvo od početka tržišne utakmice. Nepisano je pravilo da Laković otvara velike markete čim to uradi Voli i to u njegovoj najbližoj okolini. I ne samo u Podgorici već i u Nikšiću, Kotoru…

Laković je tako, povodom otvaranja Našeg diskonta, iskoristio priliku da potrošačima, i to direktno preko Vibera i SMS-a, pošalje poruku najjeftiniji svakog dana a ne samo prilikom otvaranja novih prodavnica:

Preko SMS-a su poslali kratku ali jasnu poruku potrošačima, odgovarajući na Volijev slogan “Najbolji na Balkanu”:

Da je Naš diskont “ubo” u nerv i drugih konkurenata, pokazuje i poruka marketa Franca koja je koincidirala sa otvaranjem Volijevog marketa, poslata potrošačima takođe preko popularne apikacije Viber:

Ovakvo ponašanje na tržištu nije ništa neuobičajeno kada imate više jakih konkurenata. Jaka konkurencija po pravilu bi i trebalo da rezultira smanjenjem cijena proizvoda i usluga, što je sve u interesu krajnjeg potrošača, odnosno, građanina.

Sličnu situaciju imamo na tržištu kablovskih operatora, gdje je u posljednjih nekoliko godina došlo do ukrupnjavanja i stvaranja nekoliko jakih brendova koji se nižim cijenama i širim opsegom usluga bore za svakog pretplatnika.

[mc4wp_form id=”4851″]