Konsolidacija u avio-sektoru stvara pritisak na evropske aerodrome

Podijeli

Talas konsolidacije među evropskim aviokompanijama stvara pritisak na aerodrome u regionu jer jača pregovaračku poziciju avioprevoznika, izjavio je za Reuters čelnik udruženja aerodroma ACI Europe.

Iza avioprevoznika je vrlo turbulentna godina. Monarch, Air Berlin i Alitalia završili su u stečaju nakon neuspješnih pokušaja da se nose s konkurencijom u uslovima pada cijena karata.

Lufthansa i easyJet pokupovali su imovinu Air Berlina, a dali su i ponude za dijelove poslovanja Alitalije. British Airways je preuzeo Monarchove vrlo vrijedne londonske slotove.

“Konsolidacija znači manje prevoznika na tržištu koje morate pokušati pridobiti, manje njih da pomognu u poslovanju vašeg aerodroma i da otvore destinacije. Takođe znači veću kupovnu moć za aviokompanije, veću moć da diktiraju uslove poslovanja u nekom aerodromu”, izjavio je za Reuters čelnik ACI Europe Olivier Jankovec.

Dok su niskobudžetne kompanije poput Ryanaira ionako fleksibilnije kada je u pitanju prebacivanje poslova iz jednog aerodroma u drugi, stvaranje velikih prevozničkih grupa s poslovanjem na više aedrodroma, poput IAG-a, Air France-KLM-a i Lufthansa Groupa, znači da sada i tradicionalne aviokompanije mogu seliti poslovanje u druge aviocentre, objašnjava on.

Na primjer, Lufthansa je u ovoj godini pritisnula Fraport, operatera s glavnom bazom u Frankfurtu, premještanjem pojedinih aviona tipa superdžambo u Minhen.

“Aerodrom ne može se preseliti, a prevoznik može. Sve tri grupe koje sada nastaju u Evropi posluju u više aerodroma, pa mogu igrati tu igru​”, dodaje Jankovec.

Zbog sloma Air Berlina berlinski aerodrom Tegel ostao je bez unosnih letova na udaljene destinacije. Jankovec predviđa da bi slična sudbina mogla zadesiti i Rim Fiumicino ako Alitalia prestane s radom ili je kupi konkurencija, prenosi Hina.

Aerodromu u Briselu trebalo je 14 godina da se oporavi od propasti Sabene, a Budimpešta je izgubila status važnog aviocentra nakon kraha domaćeg prevoznika Maleva.

Zračne luke mogu također pokušati privući prevoznike efikasnijim poslovanjem tako da avioni provode manje vremena prizemljeni i i mogu donijeti prevoznicima veću zaradu, podsjeća Jankovec.

Analitičar John Strickland smatra pak da aerodromi moraju planirati budućnost.

“Riječ je u tome da aerodromi moraju biti dinamični, da ne smiju pretjerivati s programima kapitalne potrošnje ni sastavljati ambiciozne planove sa ciljem osvajanja arhitektonskih nagrada, već im mjerilo mora biti operativna učinkovitost koja će im donijeti fleksibilnost u kontekstu neprekidnih promjena u industriji”, rekao je on.

Po njegovim riječima, sektor aerodroma je i dalje atraktivan za sve ulagače zahvaljujući očekivanom rastu broju putnika. Dionice evropskih operatera aerodroma Fraport, Flughafen Zurich, Aerodroma Beča, Aenae i grupe ADP porasle su u ovoj godine između 19 i 60 odsto.

Rejting agencija Moody’s u prošlom je mjesecu objavila pozitivnu prognozu za evropske aerodrome u 2018. godini zahvaljujući snažnom rastu putnika, iako su izdvojili konsolidaciju kao rizik u srednjoročnom razdoblju, budući da bi preostali prevoznici mogli smanjiti kapacitete i povećati cijene karata.