Šest mogućih objašnjenja za strmoglavi pad bitcoina

Podijeli

SVE do juče činilo se da je kriptovalutama, predvođenima bitcoinom, samo nebo granica. Gotovo svake sedmice obarale su nove rekorde – ustvari, u zadnja četiri dana svih 20 najvećih kriptovaluta ostvarilo je svoj apsolutni rekord.

No u četvrtak je strmi pad bitcoina, s 15 hiljada dolara na samo 11,5 hiljada dolara, principom snježne kugle doveo do pada svih većih kriptovaluta. Ukupno tržište kriptovaluta tako je palo s 617 milijardi dolara na 478 milijardi. U subotu se stabilizovao na oko 14 hiljada dolara, kako prenosi Business Insider.

Ipak, bitcoin je još u nedjelju vrijedio vrtoglavih 20 hiljada dolara, pa se mnogi pitaju što je dovelo do takvog masovnog pada. Američki Forbes iznosi šest mogućih objašnjenja.

1. Vrijeme je za trošenje

Možda zvuči pomalo neozbiljno kao objašnjenje, ali ovo je ipak vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, poznato kao nepovoljno za štednju i ulaganje. Dobar dio učesnika na tržištu kriptovaluta su finansijski špekulanti, a kraj godine je uobičajeno vrijeme kada ova vrsta investitora odlučuje da unovči svoju zaradu, odnosno da prodaju kupljeno.

2. Prezasićenost altcoinima 

Nakon početnog uzleta bitcoina, glavni dobitak vrijednosti na tržištu kriptovaluta ovog mjeseca bio je u altcoinima kao što su Cardano, Qtum, Ripple, TRON i Verge. Ove kriptovalute su se pokazale privlačnom opcijom za investitore koji su se željeli odmaknuti od bitcoina, no to je možda rezultiralo destabilizacijom tržišta bitcoinom – koja je opet dovela do destabilizacije ostatka tržišta.

3. Konfuzija s Bitcoin Cashom na Coinbaseu

Coinbase, najveća svjetska mjenjačnica kriptovaluta, objavila je u utorak da će uvesti novu varijantu bitcoina, bitcoin cash, na svoju platformu, ali trgovanje je odmah zaustavljeno zbog sumnje da su zaposleni imali privilegovane informacije. Iako je trgovanje idući dan nastavljeno, zbrka i nestabilnost ove kriptovalute možda je odvratila dio kupaca.

4. Manipulacija tržištem

Moguće je i da se radi o zlonamjernoj manipulaciji: kako je Bloomberg nedavno izvijestio, grupa od oko 1.000 investitora posjeduje 40 odsto svih bitcoina. To znači da, ako barem dio ovih investitora, poznatih kao “kitovi”, radi zajedno, može manipulisati tržištem po želji – na primjer, stvoriti privid masovne kupovine kako bi vještački naduvali vrijednost bitcoina, prije nego što sami masovno prodaju svoje.

5. Hakovanje i regulacija

Youbit, popularna južnokorejska mjenjačnica, zatvorena je 20. novembra nakon što ju je navodno hakovala Sjeverna Koreja i ukrala joj 17 odsto ukupne imovine. U SAD je Komisija za berzu i hartije od vrijednosti (SEC) suspendovala trgovanje u Crypto Company zbog sumnje na manipulaciju berzom. I to je možda prestrašilo potencijalne i postojeće investitore.

6. Balon je bio stvaran i kripto-zima dolazi

Moguće je da je sve navedeno dovelo do pucanja “balona” na koji mnogi upozoravaju mjesecima. Ipak, argument protiv teorije o “kripto-zimi” je taj da je ovakvu nestabilnost bitcoin imao i tokom čitave godine, kao i ranije. Dosad smo već naučili da se bitcoin uvijek oporavi i da potražnja za decentralizovanom valutom i blockchain tehnologijom neće proći tek tako, piše Forbes.