Deset lakih vježbi koje možete da uradite na poslu

Podijeli

Sa posla se obično vraćamo umorni i gladni, pa ne možemo čim dođemo da vježbamo, nego bismo najprije da se odmorimo i jedemo, a vježbanje kasnije uveče nije preporučljivo.

Ne morate se tjerati da vježbate nakon posla, jer možete da vježbate i na radnom mjestu. Evo kako.

1) ISTEZANJE NOGU ISPOD STOLA

Na poslu neopaženi možete da uradite mnoge vježbe. Dok sjedite u kancelariji, radite istezanje nogu. Podižite donji dio nogu od poda dok ne ispravite noge u koljenu i dok ne osjetite kontrakciju mišića. Ponavljajte koliko god puta možete.

2) DIZANJE

Ako čekate u redu za fotokopiranje, nemojte samo da stojite, nego se uspinjite na nožne prste. Ako niko ne gleda, uradite 30 ponavljanja – podignite pete i stojte na prstima, pa spustite i tako 30 puta. Ako vas neko posmatra, podignite se na prste i ostanite tako što duže možete.

3) TRBUŠNJACI

Dok kucate na kompjuteru, ispravite leđa i podižite koljena u vis, držite ih nekoliko sekundi, pa ih spustite i ponovite koliko god puta možete.

4) OKRETANJE

Za ovo vam je potrebna stolica koja može da se okreće i prazna kancelarija. Počnite sa gore pomenutim trbušnjacima i nakon što ih završite, zavrtite se nogama.

Ponovite koliko god puta možete. Ova vježba je i zabavna.

5) PROMIJENITE SPRAT

Umjesto da idete u toalet na istom spratu, popnite se na gornji ili se spustite na donji sprat stepenicama. Odete li nekoliko puta u toku dana u toalet stepenicama, sagorjećete i do 100 kalorija.

6) VUČENJE

Stavite ruke na koljena i naslonite jedan dlan na drugi, a onda zakačite prste jedne ruke za prste druge i vucite što jače možete u lijevo i u desno. Odmorite, pa ponovite. Tako vježbate tricepse, bicepse i grudne mišiće.

7) GURANJE

Stavite ruke na noge i preklopite ih kao za molitvu, a onda ih gurajte – desnu levom i levu desnom. Tako vježbate tricepse, bicepse i grudne mišiće.

8) STO KAO TEG

Stavite ruke ispod stola, naslonite dlanove na njega odozdo i gurajte ga ka gore. Ili stavite dlanove odozdo i gurajte dolje.

9) MIŠIĆI GLUTEUSA

Dok sjedite u stolici, zatežite mišiće gluteusa. Dugo ih držite zategnute, pa onda opustite naglo. Ako neko sjedi u blizini, duže držite mišiće zategnutim.

10) AKTIVNI NA PAUZI

Na pauzi za ručak prošetajte po kraju umjesto da sjedite, pa tek u posljednjih pola sata uzmite da ručate.