Apple ostvario rast prihoda i dobiti uprkos padu prodaje iPhone-a

Podijeli

Apple je u posljednjem tromjesečju 2017. ostvario prihode od 88,3 milijarde dolara, 12,7 odsto veće nego godinu dana prije, a premda je prodaja iPhonea pala, dobit kompanije dosegnula je rekordne nivoe.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u četvrtak, čista dobit Applea iznosila je u proteklom kvartalu rekordnih 20,7 milijardi dolara, što je 15,7 odsto više nego godinu dana prije.

Prihodi i dobit najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti porasli su po dvocifrenim stopama, uprkos padu prodaje najvažnijeg Appleovog proizvoda pametnog telefona iPhonea za jedan odsto na godišnjem nivou, na 77,3 miliona.

No, pad broja prodanih uređaja nadoknađen je povećanim cijenama novih modela, kao što je iPhone X. Tako je u proteklom tromjesečju prosječna prodajna cijena iPhonea iznosila 796 dolara, 15 odsto više nego godinu dana prije.

Svijetlu tačku u Appleovom izvještaju predstavlja i rast prihoda od usluga, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 18 odsto na godišnjem nivou, na 8,4 milijarde dolara.

S druge strane, prihodi od drugih proizvoda, kao što su Mac računara i iPad uređaji nisu oduševili. U proteklom tromjesečju je prodato 5,1 milion Mac računara, gotovo isto kao godinu dana prije, dok je prodaja iPada pala za 3,7 odsto na 13,1 milion, prenosi Hina.

Apple je objavio i da u prvom tromjesečju ove godine očekuje prihode između 60 i 62 milijarde dolara, što je manje od očekivanja analitičara, koji su procjenjivali da bi mogli dosegnuti oko 65 milijardi.

Niže procjene kompanije mogle bi značiti, kažu analitičari, da Apple računa da su vjerni poklonici tog brenda u SAD-u, Evropi i Japanu spremni platiti više cijene za iPhone X, ali da su novi modeli preskupi za druge potrošače, posebno u zemljama kao što je Kina, drugo najveće Appleovo tržište nakon američkog.