Telekom, Telenor, M:tel: Čiji mobilni internet je najbrži

Podijeli

Posljednja mjerenja brzine prenosa podataka preko mobilnih mreža tri crnogorska operatora pokazala su generalno da najbrži mobilni internet imaju korisnici kompanije Telenor.

Rezultati mjerenja brzine prenosa podataka pokazuju izuzetno velike brzine u oba smjera, koje su uporedive sa brzinama koje se nude u paketima sa pristupom na fiksnoj lokaciji (fiksnim komunikacionim mrežama).

Prosječna brzina prenosa podataka prema korisniku (downlink) u urbanim djelovima gradova, računato po sesiji, je iznosila:

30,45 Mb/s u mreži MTEL-a;

43,3 Mb/s u mreži Crnogorskog Telekoma, i

55,2 Mb/s u mreži Telenor-a.

Na putnim pravcima prosječna brzina je iznosila:

19,95 Mb/s u mreži MTEL-a,

32,45 Mb/s u mreži Crnogorskog Telekoma,

24,6 Mb/s u mreži Telenor-a.

U dokumentu Agencije za elektronske medije i poštansku djelatnost se navodi da, uzimajuću i obzir sve mjerne sesije, nezavisno od lokacije, prosječna brzina prenosa podataka prema korisniku je iznosila:

25,7 Mb/s u mreži MTEL-a,

38,3 Mb/s u mreži Crnogorskog Telekoma,

41 Mb/s u mreži Telenor-a.

Prosječna brzina prenosa podataka od korisnika (uplink) u urbanim djelovima gradova, računato po sesiji, iznosila je 16,95 Mb/s u mreži MTEL-a, 34,66 Mb/s u mreži Crnogorskog Telekoma, odnosno 37,53 Mb/s u mreži Telenor-a, dok je na putnim pravcima prosječna brzina iznosila 11,77 Mb/s u mreži MTEL-a, 23,9 Mb/s u mreži Crnogorskog Telekoma, odnosno 17,8 Mb/s u mreži Telenor-a.

Uzimajuću u obzir sve mjerne sesije, nezavisno od lokacije, prosječna brzina prenosa podataka od korisnika je iznosila 14,5 Mb/s u mreži MTEL-a, 29,6 Mb/s u mreži Crnogorskog Telekoma, odnosno 28,3 Mb/s u mreži Telenor-a.

Ističemo da su tokom ove mjerne kampanje najveće izmjerene brzine iznosile 162 Mb/s na downlink-u u mreži Telenor-a, odnosno 81 Mb/s na uplink-u u mreži Crnogorskog Telekoma, što potvrđuje da su mobilni operatori u Crnoj Gori u prethodnom periodu u kontinuitetu radili na modernizaciji i unaprijeđenju svojih mobilnih komunikacionih mreža velikih brzina prenosa podataka, a koje omogućavaju uvođenje i korišćenje najsavremenijih ICT servisa i usluga od strane korisnika u Crnoj Gori.

Objašnjeno je da je specijalizovana mjerna oprema kojom su rađena mjerenja, u svim gradovima u Crnoj Gori i na najvažnijim putnim pravcima, bila podešena da obavlja pozive prema govornim mašinama instaliranim u mrežama mobilnih operatora, da obavlja prenos podataka prema nekim od najposjećenijih sajtova u Crnoj Gori, kao i da obavlja prenos podataka prema i od odgovarajućih testnih servera.

Kompletna konfiguracija mjerne opreme i analiza rezultata je urađena u skladu sa odgovarajućim međunarodnim standardima i Pravilnikom o kvalitetu javnih elektronskih komunikacionih usluga. Tokom mjerne kampanje sa mjernim vozilom je pređeno oko 2.600 km.

Za servis prenosa govora su mjereni parametri koji se odnose na mogućnost povezivanja korisničkih uređaja na mobilnu mrežu, uspješnost otpočinjanja, trajanja i završetka poziva i vremena potrebnog za uspostavljanje poziva.

Za servis prenosa podataka su mjereni parametri koji se odnose na uspješnost povezivanja korisničkog terminala na paketsku mrežu, otpočinjanja, trajanja i završetka paketskih sesija, kao i ostvarene brzine prema i od korisnika.

Utvrđeno je da je dostupnost servisa prenosa podataka na veoma visokom nivou kada su u pitanju gradovi, dok su duž putnih pravaca pojedini parametri imali nešto slabije vrijednosti od onih u urbanim sredinama, što je i bilo za očekivati, imajući u vidu konfiguraciju terena uz putne pravce duž kojih su vršena mjerenja.

Podsjećanja radi, odobrenjima za korišćenje radio-frekvencija izdatim u postupku aukcije spektra iz 2016. godine, kojom prilikom su mobilni operatori za dodjelu radio frekvencija za realizaciju mobilnih mreža uplatili u budžet Crne Gore oko 51 milion eura, za uslugu prenosa podataka, propisano je da pokrivenost signalom mreže znači mogućnost pružanja usluga prenosa podataka sa minimalnim protokom ka korisniku (downlink) od 10 Mb/s na bazi korisničkog iskustva (u najmanje 90% mjerenja izvršenih tokom jednog dana), odnosno sa garantovanim protokom ka korisniku (downlink) od 2 Mb/s i garantovanim protokom od korisnika (uplink) od 1 Mb/s (u najmanje 95% mjerenja izvršenih tokom bilo kog vremenskog intervala trajanja 120 minuta), u slučaju mobilnog prijema u spoljašnjem (outdoor) okruženju. Takođe, za uslugu prenosa podataka, na lokaciji koja se smatra pokrivenom signalom mobilne mreže, propisan je stepen uspješno započetih i završenih mjernih sesija od najmanje 95%, pa se iz navedenih rezultata mjerenja može zaključiti da je ovaj uslov ispunjen i pri značajno većem stepenu pokrivenosti od zahtijevanog. Ako se uzme u obzir zahtijevani stepen pokrivenosti stanovništva na kraju prve godine važenja odobrenja (MTEL 25%, Crnogorski Telekom 70% i Telenor 15% stanovništva Crne Gore) i rezultati mjerenja, može se, zaključiti da su ispunjeni zahtjevi iz odobrenja.

Kada se govori o tehnologiji posredstvom koje se pružaju usluge prenosa podataka, uočava se dominantna zastupljenost LTE/LTE-Advanced tehnologije, sa oko 85% od ukupnog broja mjernih sesija u mrežama MTEL-a i Crnogorskog Telekoma, odnosno oko 93,5% od ukupnog broja mjernih sesija u mreži Telenor-a. Zastupljenost GSM (GPRS/EDGE) tehnologije u mreži MTEL-a je na nivou od 2,6%, u mreži Crnogorskog Telekoma na nivou od 3,76%, a u mreži Telenor-a na nivou od 1,26% od ukupnog broja mjernih sesija. Za razliku od usluge prenosa govora, gdje je dominantno zastupljena, udio UMTS (WCDMA/HSxPA/HSPA+/DC-HSPA) tehnologije u pružanju usluge prenosa podataka je značajno manji i kreće se od oko 5% u mreži Telenor-a, oko 10% u mreži Crnogorskog Telekoma i oko 12% od ukupnog broja mjernih sesija u mreži MTEL-a.

Više detalja o sprovedenim mjerenjima nalaze se na sa sajtu Agencije.