Brexit će svaku britansku porodicu koštati 1.000 funti godišnje

Podijeli

Domaćinstva u Velikoj Britaniji mogla bi ostati bez hiljadu funti godišnje zbog trgovinskih prepreka uzrokovanih Brexitom, stoji u izvještaju globalne konsultantske firme Oliver Wyman.

Prema najgorem scenarijumu, navodi se, visoke uvozne carine i regulatorna ograničenja mogla bi dovesti do ukupnog troška za ekonomiju od 27 milijardi funti, dok bi poslovnu dobit restorana i trgovačkih centara mogli uveliko ugroziti poremećaji i prekidi u lancu snabdijevanja, prenosi Hina.


U izvještaju koje su novinari BBC-a dobili na uvid, a biće objavljen iduće sedmice, procjenjuje se da će rast troškova vjerovatno “pasti na leđa” potrošača. Pak, čak i prema najpovoljnijem scenarijumu, koji isključuje rast carina i regulatornih barijera, vjerovatno je da će doći do povećanja troškova birokratije.

Naime, povećana papirologija i kašnjenja zbog carinskih kontrola vjerovatno bi povećala troškove domaćinstava za jedan odsto godišnje, odnosno 250 funti po domaćinstvu, čime bi ukupan trošak za ekonomiju iznosio 6,8 milijardi funti.

“Dok ishodi Brexita ostaju neizvjesni, naša analiza pokazuje da će u slučaju svakog scenarijuma doći do povećanja troškova za britanska domaćinstva”, kazao je Dankan Bruer iz konsultantske kuće Oliver Wyman, koja je izradila veliku analizu ekonomskog uticaja Brexita na sektor finansijskih usluga i maloprodaju.

“Dogovor o Brexitu koji i ne bi rezultirao novim carinama s Evropskom unijom ipak bi vjerovatno povećao birokratske troškove uvoza, smanjio dobit poslovnog sektora te povećao cijene za potrošače. Posmatrajući cijeli lanac snabdijevanja i uzimajući u obzir više različitih mogućih ishoda Brexita, jedna stvar je jasna – Brexit će smanjiti dobit kompanija iz potrošačkog sektora. Jedino pitanje je koliko, što će zavisiti od pregovora”, ističe Bruer.

Cijene bi trebalo da porastu za 2,3 odsto kako bi nadoknadile i osigurale da poslovni sektor ostvari jednaku dobit kao i prije Brexita.

Izvještaj je u skladu s nizom drugih analiza, uključujući i one vladine, koje kažu kako je vjerovatno da će Brexit imati negativan uticaj na ekonomiju.