Pet najvećih zabuda o prehrani

Podijeli

Riječki kardiolog, dr. med. Alen Ružić koji je smršao 98 kilograma, na svom putu mršavljenja srušio je 5 velikih mitova o prehrani u koje većina nas vjeruje.

Treba piti što više vode, slušamo sa svih strana, no to zapravo nije tačno. Ovaj i još četiri najveća mita o prehrani upravo je srušio dr Ružić koji je i šef Odjeljenja za kardiomiopatiju u KBC-u na Sušaku i utemeljivač Akademskog centra zdravlja u Rijeci, kojem je za skidanje 98 kilograma trebalo pet godina, piše SEEbiz.

1. Doručak se ne smije preskakati

Doručak je zaista najvažniji obrok, nezaobilazan za djecu i mlade osobe, dijabetičare i druge grupe s posebnim prehrambenim interesima, no osobe koje imaju višak tjelesne težine, nemaju drugih bolesti i ujutro nijesu gladne, nikako ne bi trebalo da se prisiljavaju da jedu samo pod krilaticom zdravog obroka. Već jedna voćka ili čaša cijeđenog soka, dovoljan je jutarnji unos.


2. Krompir i tjestenina debljaju

Nije istina da krompir i tjestenina debljaju, naglašava dr. Ružić za portal zadovoljna.hr. Naime, krompir je niskokalorična (68 kcal/100 g) namirnica i odličan sastojak dnevnog obroka. Deblja krompir koji se ‘napije’ ulja jer masnoće imaju visoku (900 kcal/100 g) kalorijsku vrijednost. Tjestenina ima 350 kcal prije kuvanja i oko 175 kcal u 100 g nakon kuvanja. Debljaju saftovi koji u pravilu imaju puno kalorija zbog visokog udjela masnoće.

Ako tjesteninu pripremite bez masnoće i uz veću količinu povrća ili nemasni umak od paradajza – ona je odličan ručak s kojim se može mršaviti, objašnjava dr. Ružić.

3. Maslinovo ulje je dobro za mršavljenje

Maslinovo ulje je izvrsna namirnica, najbolja masnoća koju poznajemo, no kao i druge masnoće vrlo kalorična. Svako ko želi smršati trebalo bi da se drži ovog pravila, a salate nikako uljiti, govori dr. Ružić.

4. Sir je zdrava namirnica

Sirevi su visokomasni proizvodi čiji uticaj na zdravlje jako zavisi od sirovine od koje su napravljeni (vrsta i porijeklo mlijeka, uzgoj životinja koje daju mlijeko) i o tehnologiji. Sireve treba maksimalno smanjiti tokom mršavljenja, a u prehrani ih tretirati kao zamjenu za masnoću.

5. Treba piti što više vode

Niti jedno piće, pa ni vodu ne treba konzumirati uz jelo, kaže Ružić za portal zadovoljna.hr. Naime, kada jedemo i istovremeno pijuckamo (makar i vodu), nesvjesno ubrzavamo unošenje hrane, a dokazano je da osobe koje brzo jedu imaju izrazitu sklonost debljanju.