Da li će Njemačka prva dobiti leteće taksije

Podijeli

Od početka 20. vijeka vizionari, investitori i proizvođači automobila zaokupljeni su idejom letećeg automobila, a sada kompanije Audi i Airbus planiraju da realizuju zajednički projekat “Urban Air Mobility” i testiraju leteći taksi u Ingolstadtu u Njemačkoj.

U projektu će učestvovati i njemački federalni ministar saobraćaja Andreas Scheuer, ministrica za digitalne poslove Dorothee Bar, direktorica tehnološkog odjeljenja Airbusa Gracia Vitadini kao i gradonačelnik Ingolstadta Kristian Losel, prenosi Klix.ba.


Pop.Up Next koncept je predstavljen ranije ove godine na Sajmu automobila u Ženevi, a predstavljao je električni automobil s odvojivom motorizovanom bazom. Ovo vozilo je u suštini kvadkopter. Motorizovanoj bazi treba tehnologija za autonomnu vožnju petog nivoa.

Povezani, električni i autonomni automobili će učiniti gradski prevoz udobnijim i “čišćim” po okolinu, a uštedjeće i prostor. To će rezultirati kvalitetnijim životom ljudi u gradovima, očekuju projektanti.

Iako je projekt uzbudljiv, biće potrebne godine kako bi zaživio u masovnoj upotrebi, jer razvoj tehnologije zahtijeva vrijeme i novac.