Da smo štedjeli akcize od goriva šest godina, mogli bismo sami da finansiramo gradnju autoputa

Podijeli

Crna Gora je, prema podacima Ministarstva finansija, prošle godine prihodovala 157.27 miliona eura na ime akciza na mineralna ulja i goriva, što bi bilo dovoljno za nepunih osam kilometara autoputa od Smokovca do Mateševa.

Godinu ranije po istom osnovu naplaćeno je 122 miliona, što bi zbirno značilo da bi za dvije godine mogli, bez zaduživanja, mogli napraviti 14,2 kilometra autoputa na najtežoj i najskupljoj dionici buduže trase Bar – Boljare.

Gledano statistički, ako država prosječno naplati 130 miliona eura na ime tih akciza, Crnoj Gori bi bilo potrebno nešto više od šest godina za finansiranje gradnje 41 kilometra autoputa od Smokovca do Mateševa u iznosu od 810 miliona eura bez kredita, iz svog budžeta.

Podaci Uprave carina pokazuju da je u prvom kvartalu ove godine naplaćeno 43.4 miliona eura na ime akciza na mineralna ulja i goriva što predstavlja rast od tri miliona u odnosu na isti period prošle godine.

Crna Gora će za gradnju autoputa Smokovac – Mateševo potrošiti 809,6 miliona eura. Od tog iznosa, 85 odsto odnosno 688,16 miliona eura će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto ili 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore.

Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva posto. Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije pokazala je socio – ekonomska analiza tog projekta.