Evropski samit o migracijama: Puno govora o jedinstvu ali bez rezultata

Podijeli

Čelnici 16 članica Evropske unije izrazili su spremnost za pronalaženje zajedničkog rješenja za dugotrajnu raspravu oko migracija, ali njihov susret u nedjelju je završio bez konkretnih odluka, prenose agencije.

Čelnici, među njima i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je pod pritiskom kod kuće da riješi to pitanje, obavezali su se da će nastaviti rad prema rješenju u narednim danima, a u četvrtak i petak održaće se samit svih evropskih premijera.

“Nastavićemo da radimo na rješavanju ovih pitanja”, poručila je njemačka kancelarka, javlja Hina.

“Danas je bilo puno dobre volje da se to učini, a osim par nesuglasica, bilo je i puno jedinstva”, dodala je ona.

Sve užarenija rasprava oko migracija i politike azila, kojima se Evropska unija bavi od migrantske krize 2015, ponovno je postala aktualna prošle sedmice, dijelom zbog sve više zahtjeva prema Merkel u Njemačkoj.

Ministar unutarnjih poslova Horst Sihofer iz bavarske konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU), stranke u koaliciji s CDU-om koja se priprema za lokalne izbore u oktobru, zaprijetio je da će ignorisati želje kancelarke i narediti policiji da odbija tražioce azila na granici ako ona ne osigura širi evropski sporazum o pravednijoj raspodjeli migranata u tom bloku, prenosi Reuters.

To je pitanje unijelo razdor u dugogodišnji savez konzervativaca i postalo najozbiljniji izazov vodstvu kancelarke do sada, pokrenuvši pitanje mogućeg kolapsa njene koalicije samo nešto više od 100 dana nakon što je stupila na vlast.

Merkel je u Briselu naglasila kako ne očekuje “potpuno rješenje za problem migracije” na samitu iduće sedmice.

“Zbog toga je važno doći do trilateralnih ili bilateralnih dogovora koji su dobri za sve strane”, rekla je kancelarka.

Na taj način države ne treba da “uvijek čekaju svih 28” članica da se pronađe solucija.

Istakla je potrebu za solidarnošću, izjavivši da se ne može ostaviti na cjedilu države na prvoj liniji ilegalnih migracija “jer bi to značilo da moraju riješiti sve probleme same”.

No, upozorila je kako migranti ne smiju “birati koja bi članica EU trebala procesuirati njihov zatraženi azil”.

Osim političkih turbulencija u Njemačkoj, pitanje migracija je postalo centralna tema i zbog nove italijanske vlade koja je odlučila da će Italija prestati da prihvata migrante sa spasilačkih brodova.

Italija je prošle sedmice odbila da primi brod s više od 600 migranata spašenih u Mediteranu. Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je u nedjelju da Italija želi “radikalnu promjenu” evropske migrantske politike.

Dablinsko pravilo, po kojem migranti treba da zatraže azil u prvoj članici EU u koju stignu, treba da se u potpunosti promijeni, smatra Konte.

Otkrio je da njegova država ima predlog o potpuno novom pristupu pitanju migracija i azila koji se zove “Evropska višeslojna strategija za migracije”.

“Ta strategija ima šest uslova i 10 ciljeva. To je predlog čiji je cilj nadilaženje Dablinske uredbe”, rekao je Konte.

Prema tom predlogu, migranti ne bi ni trebalo da stižu u Evropu koja bi kretnju tražioca azila unutar EU trebalo da učini “izuzetkom”.

Rim predlaže i otvaranje prihvatnih centara u tranzitnim državama, u saradnji s Ujedinjenim nacijama i Međunarodnom organizacijom za migrante, u kojima će se analizirati zatraženi azili.

Predlaže se i jačanje spoljnih granica EU, a da se oni koji su spašeni na moru razmjeste po prihvatnim centrima širom Unije.

“Ne možemo sve dovoditi u Italiju i Španiju”, stoji u italijanskom dokumentu.

Konte je nakon susreta čelnika rekao da je Rim “zadovoljan”.

“Raspravu u toku smo usmjerili na pravi put”, zaključio je.